Forklaring af forskellige fodbold-væddemål

At spille på fodbold er blandt af vores mest populære sportsvæddemål, men det kan være svært for fans, der ikke kender udtrykkene.

Ja, fodbold er måske den simpleste sport i hele verden. Spillerne skal bare sparke bolden i mål flere gange end modstanderen.

Og hvis du bare vil spille på, hvem der vinder kampen, er det også ret simpelt.

Men regelmæssige væddemål på fodbold kræver et godt kendskab til spillet. Derfor har vi lavet denne ordliste over udtryk indenfor fodboldvæddemål, så du ved præcis, hvad du skal gøre på de enkelte markeder, der er tilgængelige på Unibets sportsoversigt.

Og hvis du vil vide mere om sporten, kan du se vores guide til fodbold-væddemål!

Betting guide banner.gif

Udtryk indenfor fodboldvæddemål

Fuldtid: Når du spiller på fuldtid, også bedre kendt som 1x2, placerer du en indsats på enten hjemmeholdet (1), uafgjort (x) eller udeholdet (2). Denne form for væddemål inkluderer ikke forlænget spilletid og/eller straffesparkskonkurrence, hvilket kan blive aktuelt i playoffkampe. Her er der altså tale om udfaldet efter 90 minutter plus tillægstid.

Asian handicap: I asian handicap får et holdene enten en hypotetisk fordel eller ulempe, og du spiller på vinderen plus/minus handicappet.

Eksempel: Hvis du spiller på hjemmeholdet vinder med -1.5 asian handicap, går dit væddemål hjem, når hjemmeholdet vinder med 2 mål eller mere. Vinder hjemmeholdet kun med et enkelt mål, spiller uafgjort eller taber, vil din indsats være tabt.

Det er både muligt at spille på hele, halve og kvarte linjer ved asian handicap. For en mere detaljeret forklaring af asian handicap og de forskellige linjer, kan du tage et kig på vores asian handicap betting guide.

3-vejs handicap: Denne form for væddemål kaldes også ofte for europæisk handicap, og igen bliver et af holdene givet en hypotetisk fordel eller ulempe. I modsætning til asian handicap er det dog også muligt at spille på uafgjort i 3-vejs handicap.

Eksempel: I en kamp hvor hjemmeholdet starter med et 1-0-handicap, vil ethvert væddemål på dem gå hjem, hvis de vinder eller spiller uafgjort. Udeholdet skal derimod vinde med 2 mål eller mere, hvis du har spillet på 2-tallet i dette eksempel. Sidst men ikke mindst er det også muligt at spille på uafgjort. Gør du det, skal udeholdet vinde med præcis 1 mål.

Over/under: Når det kommer til over/under, skal du forsøge at forudsige om en bestemt ting sker over eller under et specifikt antal gange i løbet af opgøret. Det mest almindelige over/under-væddemål er totalt antal mål, men det er også muligt at spille på andre ting såsom antal kort i alt og totalt antal hjørnespark.

Halvleg/fuldtid: Spiller du på halvleg/fuldtid, handler det om at finde vinderen efter både 45 og 90 minutter plus tillægstid. Vær opmærksom på at fuldtidsresultatet ikke blot er mål scoret i anden halvleg. Begge forudsigelser skal holde stik, før dit væddemål går hjem.

Eksempel: Argentina og Spanien spiller mod hinanden, og der står 1-1 i pausen, men Argentina ender med at vinde 3-1. I dette tilfælde vil der være gevinst, hvis du har spillet på uafgjort/Argentina. Hvis Argentina fører med 3-0 i pausen, og kampen ender 3-1, ville det vindende væddemål være Argentina/Argentina.

Dobbeltchance: Ved dobbeltchancen fordobler du dine vinderchancer ved at spille 2 væddemål på samme tid (hjemmeholdet vinder, uafgjort eller udeholdet vinder). Gevinster bliver udbetalt, hvis ét af væddemålene er det korrekte udfald.

Eksempel: Vinder hjemmeholdet kampen, vil de vindende væddemål være hjemmehold/uafgjort og hjemmehold/udehold. Det eneste tabte væddemål ville være uafgjort/udehold.

Kombinations-væddemål: I kombinations-væddemål kan du satse på at lave dine egne indsatser — og det betyder, at det er dig, der styrer. Kombinations-væddemål (der også kaldes akkumulatorer) fungerer ved at kombinere flere indsatser i én stor indsats.

Eksempel: Hull møder Doncaster i den engelske FA Cup. Du tror, at Hull vinder, men også at Doncaster scorer, og det kan blive en tæt kamp. Så kan du kombinere tre indsatser — Hull vinder, begge hold scorer, +5,5 gule kort — i én indsats. Dine odds bliver væsentlig større, men det samme gør risikoen også.

Kombinations-væddemål kan også spilles på tværs af kampe og ligaer. Du kan faktisk kombinere flere sportsgrene i denne type væddemål samt film/TV-serier og endda også væddemål indenfor politik!

Nogen spillere kan godt lide at sikre, at deres kombinations-væddemål dækker en vis tidsramme. Du kan for eksempel spille på tre kampresultater om lørdagen plus to mere om søndagen. Andre foretrækker en langsigtet tilgang, der kombinerer vinderen af et mesterskab med to nedrykningshold fra den skotske første division. Der er næsten ingen grænser for kombinations-væddemål i fodbold.

Vinderspil: Et vinderspil kan også kaldes for et langtidsvæddemål. Her spiller du nemlig ikke på vinderen af et enkelt opgør, men derimod på vinderen af en hel turnering. Et af de mest populære langtidsvæddemål er vinderen af verdensmesterskaberne i fodbold.

H2H-væddemål: I head-to-head-væddemål bliver to spillere eller hold, som ikke nødvendigvis mødes matchet mod hinanden, og væddemål afgøres ud fra begge holds præstationer. Du kan altså spille på, at Stockport slår Rochdale i FA Cup med en større margin end Tranmere slår Charlton.

Begge veje-væddemål: Begge veje-væddemål (B/V) stammer fra hestevæddeløb, men de bliver ofte brugt i andre sportsgrene såsom fodbold, hvor der er mulighed for at spille begge veje-væddemål på vinderspil. Når man spiller et begge veje-væddemål, bliver indsatsen fordoblet og halvdelen bliver placeret på, at et hold vinder, og den anden halvdel på at et hold bliver placeret.

Betingelser for hvor mange placeringer der udbetaler og justeringen af odds kan være forskellig fra begivenhed til begivenhed. Hvis betingelserne ved VM for eksempel er ”0,5 første og anden”, så betyder det, at odds for placering er halveret, og plads-væddemålet er et vindervæddemål, hvis holdet når finalen.

Eksempel: Du vil spille 100 kroner begge veje på, at Brasilien vinder VM til 5.00 bliver et væddemål, der koster 200 kroner.

  • Hvis Brasilien vinder VM, giver det en tilbagebetaling på 400 kroner + indsats = 500 kroner.
  • Hvis Brasilien taber finalen, giver det en tilbagebetaling på 200 kroner + indsats = 300 kroner.
  • Hvis Brasilien taber finalen, er tilbagebetalingen kun 300 kroner for placeringsvæddemålet, men hvis Brasilien vinder finalen er tilbagebetalingen 500 kroner + 30 kroner = 80 kroner.

Scorecast: Et scorecast-væddemål er en form for kombinationsvæddemål, hvor du både spiller på:

  1. en specifik spiller scorer først, sidst eller når som helst i kampen.
  2. kampens slutresultat (for eksempel 2-1 til hjemmeholdet).

Hvis den valgte spiller ikke starter, bliver dit væddemål annulleret og indsatsen refunderet.

Wincast: Et wincast-væddemål er en anden form for kombinationsvæddemål. Her spiller du på:

  1. en specifik spiller scorer først, sidst eller når som helst i kampen.
  2. vinderen af kampen (hjemmeholdet, uafgjort eller udeholdet).

Starter den valgte spiller ikke inde, bliver væddemålet annulleret og din indsats refunderet.

Ingen mål ingen væddemål: Dette er en type væddemål, hvor du satser på, at et hold scorer enten det første eller det sidste mål i en kamp. Og skulle kampen ende 0-0, annulleres væddemålet, og du får din indsats retur.

Hold der går videre: Dette er et populært væddemål i knald-eller-fald-turneringer såsom Champions League og VM. Frem for at spille på et fuldtid-resultat (1X2), satser du på, hvilket hold der eventuelt går videre til næste runde i turneringen. Dette er afgørende for nogle spillere, hvis der er risiko for, at en kamp kommer ud i overtid, hvis det står uafgjort efter 90 minutter. Det dækker også spil på straffesparkskonkurrence.

Se vores kæmpestore udvalg af fodbold-væddemål