Guide til golf-væddemål

Golf er en af de mest underholdende sportsgrene at spille på, især hvis du kan lide at lave væddemål, der varer i dagevis. Golf er populært i hele verden, og PGA og European Tours er de to store sammenslutninger, der afholder turneringer året rundt.

Det kan se nemt ud at spille golf, men det er faktisk en meget kompleks og krævende sportsgren – og det samme gælder det at spille på golf. Hvis du er nybegynder i spillet, kan denne guide hjælpe dig med at forstå, hvordan de forskellige golf regler fungerer, og de bedste metoder til at spille på golf, du kan benytte som spiller.

Hos Unibet følger vi golf over hele verden med markeder for igangværende spil og live odds, der altid står først i vores sportsbook. Så lad os se på hvordan man mestrer dette smukke spil!

Betting guide banner.gif

Golf regler

Golf er et meget enkelt spil med simple regler, som enhver nybegynder i sporten nemt kan lære. I golf er målet at skyde bolden i hul med færrest slag. Spillerne bruger en golfkølle til at slå bolden mod hullet.

I professionel golf er der 18 huller i 1 runde, og der bliver som regel spillet 4 runder i løbet af 4 dage. Det betyder, at hver spiller konkurrerer på 72 huller om trofæet i en turnering.

Da hvert hul i golf har forskellige længder, er der opstillet et parsystem, som man spiller efter. De fleste huller er ”par 4”, hvilket vil sige, at en spiller skal få bolden i hul i 4 slag for at holde sig på gennemsnittet. Huller med par 3 og par 5 er også normale i professionel golf.

”Hole in one” er den bedste golfscore, du kan få, og det kræver, at golfspilleren slår golfbolden i hullet med et enkelt slag. Herunder kan du se de øvrige golfscorer. Husk at de alle er forskellige alt efter hullets par:

  • Albatross – 3 slag under par
  • Eagle – 2 slag under par
  • Birdie – 1 slag under par
  • Par – samme antal slag som hullets parværdi
  • Bogey – 1 slag over par
  • Double bogey – 2 slag over par
  • Triple bogey – 3 slag over par

Et eksempel: man scorer par, når man får bolden i hullet med samme antal slag som hullets parværdi. 3 slag på et hul med par 3, 4 slag ved par 4-hul, og 5 ved et hul med par 5. Det fungerer på samme måde for alle de forskellige golfscorer. For en birdie på et hul med par 3 skal du ramme bolden i hullet på 2 slag, 3 slag ved et par 4-hul, og 4 slag ved et hul med par 5.

Der er forskellige områder ved hullet i golf, som kan hjælpe spilleren eller skabe problemer. Spillerne starter ved en ”tee” – en pind, der løfter bolden lidt op over græsset – og første skud kaldes for et ”tee-skud”. De sigter sandsynligvis efter fairway, som er pænt klippet græs midt på banen. På begge sider af fairway er der rough, som er tykkere græs, hvilket bolden kan sætte sig fast i. Golfspilleren prøver på at få bolden på green, hvor hullet er. Green er typisk meget fint klippet græs, så bolden løber hurtigere her. Mange golfbaner har også sandbunkere omkring green, så det er ekstra svært for spilleren.

Hvad er cuttet i golf?

Cuttet er en betegnelse i golf, hvor turneringens arrangører ”skærer” et antal spillere væk efter 2 af de 4 dage. Når alle har spillet den 2. runde, vil arrangøren normalt skære den nederste halvdel af spillerne fra, som må forlade turneringen i utide. Dem over linjen ”klarer cuttet” og kan spille i de sidste 2 runder, der typisk er lørdag og søndag i turneringen.

Cuttet bruges til at give plads mellem de konkurrerende spillere, så banen er mindre proppet, og man ikke behøver starte allerede tidligt om morgenen. Nogle spillere kan være ude på banen kl. 6:30 om morgenen den første dag i store turneringer.

Sådan spiller man på golf

Golf-væddemål giver timevis af intenst spil og masser af spænding. De mest almindelige slags golf-væddemål er turneringsvæddemål, også kaldet vinderspil, hvor du simpelthen spiller på den golfspiller, du tror, der vinder en specifik turnering. Det skønne ved denne slags væddemål er, at odds kan ændre sig enormt under en 4-dages turnering, hvor spillerne kan stige og falde afhængig af, hvor godt de klarer sig.

Begge veje-væddemål, også kaldet each way, er også kæmpestort i golf og en god måde at satse på en spiller i en stor turnering. Et begge veje-væddemål i golf betyder dybest set, at du er dækket ind, hvis din spiller ikke vinder, men slutter i toppen af listen (hvilket kaldes for ”placering”). Ligesom i hestevæddeløb opdeles dit begge veje-væddemål i to dele – vinder og placering – og din indsats fordobles. På denne måde laver du en mere sikker indsats, hvis du er usikker på, om den golfspiller, du vil spille på, rent faktisk kan vinde turneringen. Hvis den golfspiller, du har spillet på, vinder hele turneringen, vinder du begge dele af indsatsen. Hvis han ikke vinder, kan du vinde en fjerdedel af dit odds for den del af indsatsen, som er ”placering”. Det hele afhænger af hvordan spilleren slutter i turneringen. Begge veje i golf dækker ofte over en slutplacering mellem 1 og 4 eller 5.

Spillerspecials er en anden god måde at spille på golf og gøre turneringerne mere spændende. I spillerkonfrontationer kan du satse på, at en spiller slutter højere end en anden. For eksempel kan du spille på, at Matt Kuchar slutter over Tiger Woods i en turnering. Hvis Kuchar får en lavere score og derved slår Woods, vinder du dit væddemål.

Du kan også satse på, at en spiller vinder 1. runde i en turnering. Den som slutter i top efter en runde har det, man kalder ”klubføringen”. Dette kan være vigtigt, da det giver spilleren selvsikkerheden til at gå efter titlen næste dag. Og det kan også give nogle interessante resultater, når mindre kendte spillere nogle gange får klubføringen efter en særligt spektakulær åbningsrunde. Ofte vil disse spillere så falde ud, efterhånden som turneringen skrider frem – men du kan spille på dem til en god pris for at sikre gevinsten i første runde.

En anden populær type golf-væddemål, udover turneringsvæddemål, er sæsonvæddemål. Sæsonvæddemål indeholder ofte forskellige slags spil, hvor du spiller på golfspillere under en hel sæson. Hvis vi tager Rory McIlroy som eksempel, kan du lave sæsonvæddemål såsom ”vinder en Major”, ”slutter i top 5 i en Major” eller ”slutter i top 20 i alle fire Majors”. Hvert af disse væddemål har to udfald, hvor du kan spille enten på ”ja” eller ”nej”. Det bliver ikke nemmere at spille end dette.

De bedste turneringer at spille på golf

Majors er typisk et godt sted at starte med at spille på golf, fordi det er her, Unibet tilbyder de mest omfattende væddemål. Der er 4 majors i golf, og de bedste spillere i verden konkurrerer alle om disse titler. Det betyder, at konkurrencen altid er hård, og det er meget sjældent, at en spiller tager føringen og kan bevare den.

Ryder Cup er også en fortræffelig turnering at spille på. Denne konkurrence spilles hvert andet år mellem de bedste spillere fra USA mod de bedste fra Europa. De 2 hold spiller hulspil inklusiv fourball, foursomes og singles hen over 3 dage. Spillerne fordeles i minihold og vinder point, når deres hold slår modstanderens. Der er 28 point på spil i Ryder Cup, så det første hold, der får 14,5 point, har vundet konkurrencen.

Både Europa og USA har en omfattende succeshistorie i Ryder Cup, og resultaterne mellem de to lejre svinger hen over årtierne. I 1990 blev kvindernes udgave – Solheim Cup – introduceret, hvor USA vandt den første konkurrence i Florida.

Golf live-væddemål

At spille på golf live er en fantastisk måde at følge al spændingen. Da golf handler om tal, stiger og falder spillerne frit igennem turneringsrangen. Og dette betyder, at deres odds ændrer sig hele tiden.

Det skønne ved at spille på golf live er, at en hvilken som helst spiller kan få en vanvittig runde med 5 birdies, eller når som helst gå ned med flaget og ende i rough. Det skaber en spændende verden i hurtigt tempo, hvor du måske satser på en spiller i det ene øjeblik for derefter at satse på en anden lige efter.

Tjek alle vores golf-væddemål ud