Rugby er en af de mest populære sportsgrene i verden, og den vokser stadigt hvert år, når nye fans bliver begejstrede for sporten. Rugby, der oprindeligt kom fra Storbritannien for over 100 år siden, bliver nu spillet i Europa, Asien og Australien. Det vokser også i popularitet i USA, samtidig med at Argentinas rugbyhold er et af verdens bedste. Men for mange fans er idéen om at spille på rugby stadig ny.
I denne vejledning tager vi dig gennem diverse rugby regler, så du bedre kan forstå, hvordan du kan spille på rugby. Vi introducerer dig også til de største og bedste turneringer og hold på kloden, Så kan du satse selvsikkert på rugby og få kendskab til spillet.
Rugby regler – det grundlæggende
Rugby er en kontaktsport med to hold, hvor formålet er at score point med en bold på forskellige måder. Spillerne tackler hinanden fysisk for at forhindre modstanderne i at score, og det hold der er i besiddelse af bolden må ikke aflevere den fremad. Det betyder, at der altid bliver løbet og tacklet meget i rugby.
Holdene prøver at få flere point ved at score forsøg (tries), sparke efter forsøg (conversions) og sparke dropmål. Forsøg er den mest værdifulde scoringsmetode i rugby og derfor den sværeste. Holdene prøver på at tvinge bolden over modstandernes forsøgslinje og trykke den mod jorden. At gøre dette giver holdet 5 point, og det giver dem muligheden for at få et ”spark efter forsøg” – et spark efter forsøg giver yderligere 2 point til deres score – ved at sparke bolden frit mellem de to opstandere i den modsatte ende af banen.
Spillerne kan også når som helst under spillet sparke et dropmål for at få 3 ekstra point til deres score. Og det samme gælder for straffespark, som tildeles, når modstanderholdet har brudt reglerne og giver din side chancen for at sparke bolden frit mellem opstanderne. Straffespark giver også 3 point og kan være det vigtigste i et holds score.
Rugbyreglerne er strenge i forhold til, hvordan spillerne må tackle, for hvis det bliver gjort forkert, er det farligt. Spillerne må ikke tackle omkring hovedet eller halsen. De må heller ikke udfordre med det nederste af deres fødder, hvor skarpe metalknopper kan give alvorlige skader.
Spillerne må sparke fremad, men ikke aflevere fremad. Dette skaber et territoriespil, hvor løb er afgørende, og taktisk sans er lige så vigtigt. Nøglespilleren på begge sider er typisk fly-half (på dansk stand-off), som oftest modtager bolden, når den skal sparkes.
Holdene er opdelt i forwards og backs. Forwards udgør holdets ”klynge”, der dykker ned i tacklinger og også danner en klynge, når det er nødvendigt. Det er typisk de store og tunge spillere med stærk skubbekraft. Backs er mere adrætte og teknisk dygtige boldspillere, der er hurtige og prøver at score forsøgene. Men de skal også udføre deres del af forsvarsarbejdet.
Rugby-væddemål
Som i de fleste sportsgrene er væddemål på kampen en af de mest populære former for rugby-væddemål. I væddemål på kampen spiller du på, hvilket et af holdene der vinder kampen. Da der bliver scoret meget i rugby, er det meget sjældent, at en kamp ender uafgjort. Derfor tilbyder nogen væddemålsmarkeder ikke uafgjort, mens andre sætter uafgjort til omkring odds 41.
Handicap-væddemål eller spread-væddemål er en anden vigtig del af rugby-væddemål. I handicap-væddemål får et af holdene en hypotetisk fordel eller ulempe, så de enten får eller bliver frataget point. Dette er et godt marked at spille på, når et af holdene er storfavorit til at vinde. Lad os tage et eksempel: i en kamp til VM spiller New Zealand mod Tonga. New Zealand står som 13,5 points favorit i kampen. Du sætter dine penge på Tonga med et +13,5 handicap. Det betyder, at de starter kampen med ekstra 13,5 point. Hvis Tonga vinder kampen eller taber med under 13 point, vinder du dit væddemål. Hvis New Zealand vinder kampen med 14 point eller mere, taber du dit væddemål.
Over/under-væddemål giver dig et tal og en kategori, og du spiller på, om dette tal bliver overgået eller ej. Lad os sige, at skæringspunktet for det samlede antal point i en kamp er 41,5. Hvis du spiller på over, vinder du, hvis der bliver scoret 42 point eller over. Hvis der bliver scoret 41 point eller under, taber du.
Turnerings- og sæsonvæddemål
Udover individuelle kampe er der også vinderspil på turneringer og ligaer. Vinderspil giver dig chancen for at satse på eksempelvis vinderen af en turnering. Dette er din chance for at spille på vinderen af VM i rugby eller Seksnationersmesterskabet. Vinderspil kan være det rigtige væddemål for dig, især hvis du ikke har en tydelig favorit i konkurrencen. Ved at spille på en turneringsvinder har du et hold at støtte og følge igennem alle deres kampe.
Det samme gælder, når du spiller på, hvem der vil vinde en liga, og det er vigtigt at være opmærksom på, at odds kan gå op og ned i løbet af sæsonen. Det kan derfor være klogt at lave dette væddemål i starten af sæsonen, afhængigt af hvordan holdet klarer sig et par uger inde i sæsonen.
Væddemål på de enkelte spillere
Flere og flere fans spiller på individuelle spillere under rugbykampe. Og det store marked her er første forsøgsscorer. Her kan du spille på den spiller, som du tror, scorer det første forsøg i en kamp. Og det kan være svært. Normalt er favoritterne backs, der kan starte angrebet øjeblikkeligt. Men andre gange kan forwards storme sig frem til forsøgslinjen – og deres odds er typisk meget højere.
Hvis du tror, at kampen bliver vundet af dem, der sparker sig til flest point, hvilket ofte er tilfældet især på internationalt niveau, er det en god ide at spille på den højeste pointscore. Her vil du nok satse på en af de to stand-offs, hvis det altså er de spillere, der skal sparke spark efter forsøg og straffespark.
Du kan også spille på strafmarkedet. Fordi rugby er et meget fysisk et spil, udveksles der nogle gange slag mellem holdene, eller en spiller laver en fejl under tackling. Spillere kan blive sat i straffeboksen, hvor de får et gult kort og skal forlade banen i 10 minutter. Du kan satse på kampens første gule kort. Røde kort også er en del af sporten, men de er mere sjældne.
Væddemåls-odds for rugby med masser af konkurrencer
Unibet tilbyder dig væddemåls-odds på mange konkurrencer. Disse inkluderer de mest populære nationale og internationale ligaer og divisioner i både rugbyligaen og rugbyunionen. Du kan nemt satse på Seksnationersmesterskabet, VM i rugby og Rugby Championship.
VM i rugby finder sted hvert 4. år, og alle de allerbedste rugbyspillere mødes i turneringen. International rugby er noget andet end klubrugby, og det er helt sikkert sportens højdepunkt.
Seksnationersmesterskabet er en årlig konkurrence, som spilles mellem landene på den nordlige halvkugle. England, Irland, Frankrig, Skotland, Wales og Italien kæmper mod hinanden for at få titlen som den bedste af de 6 nationer.
Der er også særlige trofæer i turneringen, som du kan satse på. Eksempelvis er der den tredobbelte krone til det hold fra England, Irland, Skotland eller Wales, som kan slå de 3 andre lande. England og Skotland kæmper hvert år mod hinanden i Calcutta Cup. Og hvis et hold vinder alle sine 5 kampe, vinder det hæderen som Grand Slam og Seksnationersmesterskabet.
Rugby Championship er meget ligesom Seksnationersmesterskabet, men det består af fire hold fra den sydlige halvkugle. Argentina, New Zealand, Sydafrika og Australien mødes årligt i en kamp mellem de 4 hold. Turneringen løber hvert år fra juli til august.
Med så mange konkurrencer at vælge imellem kan du altid finde noget at satse på hos Unibet!
Rugby live stream og spil
Rugby er en spændende og eksplosiv sport, hvilket gør den perfekt at se på tv eller live stream. Det er også den perfekte sport til live-spil. Vi tilbyder live stream af rugby og væddemåls-odds fra forskellige turneringer i løbet af året via Unibet TV. Og her hos Unibet er vi også klar til at levere de seneste live væddemåls-markeder under kampene, så du aldrig går glip af spændingen!
Live rugby-væddemål hos Unibet giver dig mange forskellige markeder at vælge imellem. Du kan finde over/under-væddemål, handicap-væddemål og almindelige 1X2-væddemål. Der er også væddemål på næste forsøg forvandlet, næste dropmål og meget, meget andet.