Hvad er Nascar? En spillevejledning

Nascar er måske en ukendt sportsgren for nogle, men den er en af de mest populære i Nordamerika. Du har måske set videoklip af Nascar før og ikke rigtigt forstået, hvad der foregik. Det er rimeligt nok, da Nascar som sportsgren er en ren tornado, første gang du ser den. Fans af Nascar kan dog fortælle dig, at det egentlig er en meget enkel sportsgren, som du let kan blive bekendt med. Faktisk har nogle af de bedste øjeblikke i motorsportens historie fundet sted under Nascar-løb, og sporten tiltrækker mange af de bedste førere på kloden.

Så hvad er Nascar, og hvordan kan du spille på det? Denne vejledning fører dig igennem kompleksiteterne ved sporten fra dens tidlige dage til nutiden. Du lærer, hvordan Nascar-ligaen fungerer, hvem der er de bedste Nascar-førere, og hvordan man satser på Nascar. Når du har læst denne vejledning igennem, vil du føle dig fortrolig med at satse på Nascar og forstå, hvordan man følger en sæson.

Hvad er Nascar?

Nascar er en motorsport, som anvender stockcars. Sporten er over 70 år gammel, og der er et antal ligaer, som konkurrerer i løbet af sæsonen. Den største liga er Nascar Cup Series, som består af intet mindre end 36 løb hen over en sæson på 10 måneder. Dette er ligaen, som vi følger i denne vejledning.

Der er omkring 19 hold i en sæson af Nascar Cup Series, hvor hvert hold kan køre fire biler. Men mange hold har kun en fører eller to per løb, mens andre hold kan strække sig til tre eller fire. Holdene deler mange af de samme bilproducenter (såsom Chevrolet, Ford eller Toyota), men arbejder selv på bilerne for at tilpasse dem til deres præferencer.

En løbsbane i Nascar er en oval asfaltbane, som førerne kører omkring. Føreren, som først gennemfører det givne antal omgange, vinder løbet. Men sammenstød er typiske i Nascar-løb og kan være farlige. Førerne skaffer sig en plads på startmønstret via kvalificeringer, hvor de kører alene og ikke mod andre. Når kvalifikationen er gennemført, begynder løbet næste dag. Førerne kører sig i stilling på banen og konkurrerer i løbets første etape. Du kan se etaperne nedenfor.

Et Nascar-løb er opdelt i tre etaper:

Etape 1 - 60 omgange

Etape 2 - 60 omgange

Etape 3 - 80 omgange

Brugen af et etapesystem i Nascar betyder, at point tildeles til førere, som vinder de enkelte etaper. Dette skaber mere spænding og muligheder for at satse på Nascar. Pointsystemet i Nascar fungerer som følger:

Vinderen af Etape 1 optjener 10 point plus et playoff-point, og andenpladsen optjener ni point. Dette fortsætter ned til tiendepladsen, som optjener et point. I Etape 2 tæller samme pointsystem. Etape 3 er dog anderledes. Idet antallet af runder i dette løbet groft sagt udgør halvdelen af det samlede antal omgange i forhold til alle tre løb, og vinderen af dette løb vinder samlet set. De optjener 40 point til den almindelige sæson, hvor andenpladsen optjener 35 point, tredjepladsen får 34 point og så videre. Hvis du vinder et løb, får du automatisk en plads i Nascar Playoff sidst i sæsonen samt fem playoff-point.

Forklaring af Nascar Playoff

Nascar Playoff-mesterskabet finder sted sidst i den almindelige sæson. Førerne har optjent point i løbet af sæsonen, og dem som har optjent flest (eller vundet et løb) kommer i finalen. Finalen finder sted efter de første 26 løb i sæsonen, hvor alle løbsvindere plus de næste fire bedst kvalificerede førere konkurrerer i mesterskabet.

Seksten biler kører mod hinanden i finalens første løb for at kæmpe om de 12 ledige pladser i næste runde. Herefter kører de om otte og endelig om de sidste fire pladser. Det sidste løb afgør, hvilken fører der bliver Nascar-mester i den pågældende sæson.

Sådan laver man Nascar odds

Unibet tilbyder masser af Nascar odds, og her er de vigtigste at holde øje med, hvis du er ny i sporten.

Løbs- og etapevinder

Dette er den enkleste form for væddemål på Nascar og nok den, du starter med, hvis du er nybegynder inden for sporten. Løbsvinder er simpelthen et væddemål på, hvem du tror der vinder løbet. Husk at i Nascar er der tre etaper i et løb, så der er også mulighed for at satse på etapevindere. For at lave et sådant væddemål skal du blot beslutte dig for, hvem du tror vil vinde etapen eller løbet og klikke på deres navn i det rette marked. Du får vist deres odds, og du kan vælge størrelsen på din indsats. Du vil altid se den potentielle udbetaling, hvis du vinder væddemålet.

For eksempel: Du mener, at Kevin Harvick vinder for Stewart-Haas Racing på Fort Worth i Texas. Du laver et 100 kroners væddemål på føreren til odds 5,00. Hvis du vinder, tjener du 400 kroner!

Sæsonmester

Dette er den anden primære type Nascarodds, som tilbydes på Unibet. Du kan satse på, hvem der bliver sæsonmesteren i Nascar året rundt. Vi har et marked, som dækker hver fører, der konkurrerer i Nascar Cup Series det pågældende år. I 2019 kunne der spilles på 30 førere under ligaen med odds, som spænder fra 5,00 til 5001.

Vær opmærksom på, at Nascar odds-markedet på sæsonmesteren ændrer sig i løbet af året. I starten af sæsonen har de individuelle fører høje odds, da ingen kan vide, hvem der har en god chance for at tage titlen. Men halvvejs igennem kan man nogenlunde vurdere, hvem der har en chance ud fra deres odds og deres position i finaleløbet.

Det smukke ved Nascar er, at udfaldet af finaleløbet aldrig er givet. Så selv hvis en fører har kørt fortræffeligt hele året, bliver han ikke nødvendigvis sejrherre. Derfor når man overvejer sådan et sæsonlangt væddemål som dette, skal man også kigge på, hvordan oddsene ser ud. Du vil måske gerne holde øje med en fører, hvor oddsene indledningsvist er høje, da de kan blive lavere.

For eksempel: Du spiller på Joey Logano i starten af 2018 Nascar Cup Series til 14,00. Han går videre til at vinde titlen, og du vinder dit væddemål!

Hvornår finder Nascar-løb sted?

Nascar-sæsonen kører fra februar til november hvert år, hvor de sidste to måneder typisk bruges på at afprøve og udvikle. Løbene finder sted enten om lørdagen eller søndagen under en løbsweekend, hvor holdene ankommer til banen nogle få dage i forvejen for at øve og kvalificere sig.

Berømte løb i Nascar er Daytona 500, Coca-Cola 600, Southern 500 og Brickyard 400. Daytona 500 er uden tvivl det mest berømte og tiltrækker mest opmærksomhed fra medier og folk, som ikke er fans af Nascar.

Hvad er ”The Big One” i Nascar?

Du har måske hørt frasen ”The Big One”, når det gælder Nascar. Men den er så almindeligt brugt, at de fleste kommentatorer ikke længere forklarer, hvad den betyder. ”The Big One” henviser til en situation i et Nascar-løb, hvor fem eller flere førere kører ind i hinanden. Mange Nascar-fans kan godt lide at se sammenstødene, mens andre bliver frustreret over, at de afbryder løbets gang.

Uanset hvad man synes, er det rimeligt at sige, at sammenstød i Nascar er en del af sportens identitet. Modsat Formel 1 må Nascar-biler køre ind i og skubbe til hinanden, hvilket er grunden til, at sammenstød sker. Sammenstød kan være enormt alvorlige, og løb bliver ofte stoppet i et stykke tid efter store sammenstød ligesom i F1 eller IndyCars.

Hvem er de bedste Nascar-førere?

Siden 2018 har der kun været tre Nascar-førere, som har nået op på rekorden af syv mesterskaber. De er Ricard Petty (’64 til ’79), Dale Earnhardt (’80 til ’94) og Jimmie Johnson (’06 til ’16). Johnson har også rekorden for flest Nascar-titler i træk ved at vinde fem i træk fra 2006 til 2010. Han kører i No 48 for Honda, som han har gjort ikonisk indenfor sporten.

2010'erne var domineret af Johnson og en række engangsvindere med Brad Keselowski, Kevin Harvick, Kyle Busch, Martin Truex Jr og Joey Logano som titelvindere.

Fremkomsten af flere engangsvindere er sket i takt med udviklingen af Nascar til en liga med etapeløb, hvor finalen afgør vinderen til sidst. Idéen er, at fans fastholder interessen over hele sæsonen modsat et simpelt pointsystem, hvor mesterskabet kan være afgjort efter to tredjedele af konkurrencen.

Nu hvor du ved lidt mere om Nascar, er det tid til at tjekke Unibets sportsbook og se, hvilke løb der snart går i gang! Husk at du kan placere Nascar odds hos os under hele sæsonen blot ved at tilmelde dig eller logge ind på din konto i dag.

Spil på Nascar