Rallyvæddemål - sådan spiller man på WRC

Rallykørsel er en af de største slags motorsport i verden med millioner af fans, som følger spændingen hver uge i sæsonen. Fra Mexico til Europa, Sydamerika og Australien er der rallybegivenheder over hele verden, og der medfølger gode muligheder for at satse på rallykørsel.

Men hvad er rallykørsel egentlig, og hvordan spiller man bedst på denne sportsgren? Denne vejledning fører dig gennem det grundlæggende om at spille på rallykørsel, og hvordan motorsporten tiltrækker sportsfans. Her lærer du de generelle regler ved rallykørsel, hvor løbene finder sted og hvordan man spiller på de største navne i branchen. Når du har læst denne vejledning, vil du kunne satse på rallykørsel med selvtilliden i orden og med samme viden som en erfaren veteran.

Sådan fungerer rallykørsel

Rallykørsel er en form for motorsport, som udnytter verdens vilde terræn for at afprøve førernes evner maksimalt. Førerne kører om kap i biler til millioner, hvor de er særligt designet med turboskift, firehjulstræk og ændringer af gearkassen for at være tilpasset bedst muligt til vejens overflade.

Førere i rallyløb konkurrerer mod hinanden om den bedste tid ved at gennemføre en omgang eller et antal omgange på en løbsbane. Løbsbanerne er typisk asfalt eller jordbaner, mens nogle løb finder sted på sne og is. Det betyder, at løb kan finde sted i byer, frosne tundraer, skove, bjergområder og endda i ørkner.

Formålet er at være den hurtigste bil til at gennemføre det bestemte antal omgange. En rallyfører har typisk en copilot, som instruerer føreren om, hvilke sving der kommer som de næste på banen. Dette skaber en kompleks sportsgren, hvor føreren både skal være en holdspiller samt en individuel stjerne.

Gennemgang af VM i rallykørsel

Den største rallykonkurrence er VM i rallykørsel, som er over 45 år gammel. En VM-sæson består af 14 løb på tre dage spredt ud over året. Sæsonen starter i januar og slutter i november og dækker meget af verden. Det betyder, at sæsonen kan udnytte forskellige vejbetingelser for at teste førerne.

Overflader i VM er kategoriseret. For eksempel er åbningsløbet i Monte Carlo et asfaltløb, som nogle gange kan have sne og is. Rally de Portugal er et grusløb, mens Rally Sweden er et sneløb.

VM-løb varer typisk fem eller seks dage, hvor fredag til søndag er afsat til det reelle løb. Bilerne kører om kap i et antal etaper hen over løbsweekenden med forskellig længde. I Rally Turkey kører førerne for eksempel 17 etaper. Mens det i Finland kan være 23.

Vinderen af VM i rally er den fører, som gennemfører det krævede antal etaper på kortest tid. Deres copilot vinder også. Point lægges til Drivers’ Championship, Co-Drivers’ Championship og Constructors’ Championship til sidst i hvert rally, hvor de bedste 10 biler indtjener point.

Førerne konkurrerer også i en kraftetape, hvor de kan indtjene endnu flere point til dem selv og deres hold.

Rallybiler er stærke, store maskiner, som kan klare ethvert miljø. Producenter såsom Ford, Toyota og Subaru bruger millioner af dollar på at perfektionere deres maskiner, så de kan smutte hen over selv det sværeste terræn. Men tilskuere ved rallybegivenheder skal stadig passe på, da biler når som helst kan ryge af vejen, jordbanen eller isbanen.

Sådan spiller man på rally

Det kan være kompliceret for en nybegynder i rally at satse på sportsgrenen. Men der er masser af råd om væddemål på rally, som kan hjælpe dig med at træffe en beslutning før et stort løb. Her er de to primære markeder, som er tilgængelige for spillere, der gerne vil satse på rally:

Løbsvinder

Det mest populære væddemål for rallyentusiaster hos Unibet er løbsvinderen. Det er blot, hvor du satser på, hvem du tror vil vinde det samlede løb. Som tidligere forklaret er vinderen af et rally ikke bare den, som gennemfører en etape i den hurtigste tid. I stedet er vinderen den fører, copilot og bil, som har den hurtigste tid samlet set efter at lægge alle etaperne sammen. Så en fører kan teoretisk vinde et rallyløb uden nogensinde at være først i mål på nogen etape!

De fleste rallyvæddemål-entusiaster ved, hvilke førere de skal satse på, før løbet begynder. Men hvis du er ny til sporten, er der to meget lette måder, hvorpå du kan spille på rally. Den første er at kigge på væddemålsodds for rally i Unibets sportsbook. De giver dig et indblik i, hvilke førere har gode chancer for at vinde, og hvem der ikke har. Førere med små odds har større sandsynlighed for at vinde, og derfor er deres odds sat ret lavt. Og jo flere der spiller på den fører, jo lavere bliver oddsene. Ligeledes antyder høje odds for en fører, at de næppe vil vinde løbet.

Så for eksempel kan Ott Tanak, som kører for Toyota, have odds 1,80 til at vinde et rally. Hvis Dani Sordo i hans Huyndai har odds 13,00 til at vinde, er Tanak klart føreren med størst sandsynlighed for at vinde. Fans af rallyvæddemål - ligesom alle andre, der spiller på sport - bør ramme en balance mellem at vælge nogen, de tror kan vinde, og odds som ikke er risikoen værd.

Det andet, man kan kigge på for at vurdere, hvem der kan vinde et givent rally, er rangeringer og historik. Hvis en fører står højt i VM’s Drivers’ Championship, har de tydeligvis en stærk sæson og kan være værd at spille på. Men ligeledes, hvis en fører vandt på en specifik bane sidste år, har de nok en god chance for at vinde igen i år!

Dette var tilfældet for Sebastien Ogier, som vandt Rally Sweden i 2015 og igen i 2016 med hans Volkswagen Polo R WRC.

Mesterskabsvinder

Du kan også lave væddemål hen over en sæson i rally, såsom hvem der vinder VM-titlen. Dette er mest et marked for førerne, og odds kan svinge voldsomt i løbet af sæsonen. Hvis du gerne vil lave et væddemål før sæsonen på VM, så er dette marked for dig. Odds vil være tilgængelige for spillerne at spille på, og du vil skulle bruge din viden om VM til at gennemskue, hvem du tror vil stå som sejrherren ti måneder senere.

Det kan være kompliceret at spille på, hvem der vinder VM. I de to første årtier af dette århundrede har ligaen været domineret af to franskmænd: Sebastien Loeb og Sebastien Ogier. Citroen, Volkswagen og Ford har alle draget fordel af disse to sportslegenders fortræffelige køreevner.

Men der er altid udfordrere på jagt efter førstepræmien, og det er værd at sætte sig ind i holdene og førerne, før du laver et væddemål. Som nævnt før vil væddemålsodds give dig et fingerpeg om, hvem der har de bedste chancer for at vinde. Men du bør aldrig bare godtage odds uden at kigge nærmere på sagen.

Andre slags rallykørsel

VM er højdepunktet for rallykørsel, men ligaen har også et antal andre løb rundt om i verden. WRC-2 Pro er andenrækken i VM for rallykørsel, som lader producenter bygge biler til en smule reducerede specifikationer i forhold til VM. Samtidig er WRC-2 også en liga, som henvender sig til biler med private sponsorer.

Der er også FIA Junior-VM, som støtter unge førere, der gerne vil bryde igennem i sporten. Der er færre løb i Junior-VM, men konkurrencen er lige så barsk!

Tilmeld dig hos Unibet i dag

Nu hvor du ved mere om, hvordan man spiller på rallykørsel, kan du smutte over til vores sportsbook og se, hvilke markeder vi har tilgængelige for denne fantastiske sportsgren!

Hvis du er interesseret i andre former for motorsport, vil du heller ikke blive skuffet. Vi har markeder for sportsvæddemål på F1, MotoGP og mange andre af de bedste sportsgrene for motorløb. Vores live spillemulighed for F1 og MotoGP skaber en helt ny spilleoplevelse, hvor du kan spille under løb og ændre mening med vores cash out-muligheder.

Du kan også foretage sæsonlange indsatser på F1 og MotoGP, ligesom du kan til VM i rally. Det betyder, at du kan følge et hold eller fører igennem året og heppe på dem, selv hvis du ikke spiller på et specifikt løb.

For at deltage i morskaben skal du blot logge ind eller tilmelde dig hos Unibet i dag!

Spil på WRC