Sådan styrer du din poker bankroll

Der er mange fordele ved en stram styring af din bankroll i online poker. Du behøver ikke at bekymre dig om penge, hvilket i den sidste ende betyder, at du kan spille på en mere afslappet måde og træffe bedre beslutninger om din pokerstrategi.

Hvis du spiller med en lav bankroll, vil der konstant være et pres for at vinde penge, hvilket kan føre til frustration og tilt.  Hvordan du styrer din bankroll afhænger også af, hvilken slags poker-spiller du er, hvilke spil du spiller og din villighed til at løbe en risiko.

Poker guide banner.gif

Hvad er styring af bankroll?

Styring af bankroll handler om at kontrollere, hvor mange penge du har på din Unibet-konto, som du kan spille poker for. Hvis du for eksempel har 2.500 kroner på din konto, vil du ikke risikere dem alle sammen på én gang. Hvis du gør det, og du bliver ved med at gøre det, ender du altid med at gå fallit. Poker er et spil med stor varians, og du skal kunne håndtere denne varians for at have fuld kontrol over din bankroll. 

Fritidsspilleren

Fritidsspilleren har en lille bankroll, som let kan erstattes, og behøver ikke være særlig bekymret for at styre sin bankroll, da konsekvenserne ved at gå fallit er minimale. En bankroll på omkring 10 buy-ins er tilstrækkeligt for denne type spiller. Men samtidig er det for fritidsspilleren også nødvendigt at have godt styr på sin bankroll, hvis man gerne vil tjene lidt og dermed øge sine chancer for at vinde penge på lang sigt. 

Den seriøse amatørspiller

Konsekvenserne ved at gå fallit er værre for den seriøse amatørspiller med en større bankroll. Denne spiller skal derfor have en større bankroll alt efter de fastsatte grænser. Hvis en seriøs amatørspiller går fallit og ikke kan erstatte sin bankroll, skal han måske starte forfra på den laveste grænse. En bankroll på omkring 25 buy-ins for NLHE, 40 for PLO, 50 for MTT'er og 30 for SNG'er er normalt tilstrækkeligt for denne type spiller.

Den professionelle spiller

Den professionelle spiller får hele eller det meste af sin bankroll ved at spille poker online. Hvis denne spiller går fallit, vil det være en katastrofe, da han så er arbejdsløs. Korrekt styring af bankroll er i dette tilfælde afgørende for at minimere sandsynligheden for at dette sker. En bankroll på omkring 50 buy-ins for NLHE, 75 for PLO, 100 for SNG'er og 200 for MTT'er er normalt tilstrækkeligt for denne type spiller.

Styring af bankroll for begyndere og professionelle spillere.

Alle pokerspillere bør benytte sig af styring af bankroll. Hvis du er professionel spiller, og din indtægt afhænger af poker, er det ikke en mulighed for dig at gå fallit hele tiden, da du har regninger, der skal betales. Hvis du bare spiller for sjov, er det at tabe penge måske ikke noget særligt, men er det ikke sjovere, hvis du undgår fallit, så du i stedet kan spille hele tiden uden at skulle indbetale? 

Da konsekvenserne for fritidsspilleren er helt anderledes end konsekvenserne for den professionelle spiller, er der også forskellige måder at styre sin bankroll på. Hvis du spiller poker for sjov, men du bare ikke vil tabe din bankroll, så skal du bruge samme plan som de professionelle. 

Bankroll-plan for cash-spillet No Limit Hold'em

Spillegrænse

Buy-in

Fritidsspilleren

Den seriøse amatørspiller

Den professionelle spiller

Tilbage til tidligere grænse (som professionel)

4 NL

60£

100£

200£

 

10 NL

10£

150£

250£

500£

375£

25 NL

25£

375£

625£

1.250£

950£

50 NL

50£

750£

1.250£

2.500£

1.875£

100 NL

100£

1.500£

2.500£

5.000£

3.750£

200 NL

200£

3.000£

5.000£

10.000£

7.500£

400 NL

400£

6.000£

10.000£

20.000£

15.000£

Hvordan skal denne plan forstås?

Fritidsspilleren skal have 60£ (500 kroner) for at starte på det nederste niveau, som er 4 NL (hvilket betyder blinds på 0,02£ og 0,04£), mens den professionelle spiller skal have 200£ (1.650 kroner) for at starte på dette niveau. Det er måske mere, end du havde regnet med, men poker er et spil med store udsving, og du skal kunne spille videre uden at gå fallit. Hvis du som professionel skal slå 4 NL og har en bankroll på 500£ (4.100 kroner), kan du rykke op til 10 NL (blinds 0,05£ og 0,10£). Hvis denne spiller taber penge mod 10NL, og hans bankroll falder til under 375£ (3.100 kroner), anbefales det at gå tilbage til 4 NL, indtil spilleren igen når 500£. For fritidsspilleren og den seriøse amatørspiller gælder det samme, at hvis du er faldet til 75 procent af de penge, du behøver for at rykke op, skal du rykke et niveau ned. Som fritidsspiller skal du for eksempel have 1.500£ (12.400 kroner) for at rykke op til 100NL. 75 procent er 1.500£ * 0,75 = 1.125£ (9.300 kroner), hvis du falder tilbage til dette beløb, skal du gå tilbage til 50 NL og arbejde dig op derfra igen. 

Bankroll-plan til turnerings- og Sit'n Go-spillere

Hvis du er turnerings- eller S&G-spiller, passer planen herunder nok bedre til dig. Denne plan fungerer lidt anderledes end den ovenover. Jo længere du kommer i planen, jo flere buy-ins skal du bruge. Igen, hvis du falder tilbage til 75 procent af den grænse, du skal bruge, skal du gå et niveau ned i buy-ins. 

Buy-in

Fritidsspilleren

Den professionelle spiller

Tilbage til tidligere grænse (som professionel)

25£

40£

 

50£

80£

60£

100£

175£

130£

10£

300£

500£

375£

25£

900£

1.300£

975£

50£

2.500£

3.000£

2.250£

100£

5.000£

7.500£

5.625£

Fordelene ved at spille med styring af bankroll

Du minimerer ikke bare dine chancer for at gå fallit en hel del, når du spiller med styring af bankroll. Du får også en mental fordel. For at kunne spille poker optimalt, skal du være så fri for stress som muligt og have så få bekymringer som muligt, så du kan koncentrere dig om at spille dit A-game. Stress og bekymringer har en dårlig indflydelse på dit spil, og med god styring af din bankroll, behøver du ikke at bekymre dig om at gå fallit, da du altid har penge nok på din konto. 

Du skal også huske på, at hvis du kommer over et vist niveau, og du kan gå et niveau op med hensyn til bankroll, behøver du jo ikke at gøre det. Hvis du har det godt med at spille for dette beløb, så bliv bare på det tidligere niveau i et stykke tid. 

Prøveskud

Nogle gange er det nyttigt at prøve et spil på et niveau over din nuværende bankroll for at blive en bedre poker-spiller og lære nye ting om spillet. Når du foretager et prøveskud, er det afgørende ikke at spille med "skræmte penge", så du er i den rette sindstilstand og klar til pokerudfordringen.

Sørg for at du er afslappet og udhvilet, før du spiller. Spillet, som du giver et prøveskud, vil have svagere spillere end normalt, og du har ikke tabt de sidste mange spil i træk. Du bør også sætte en stopgrænse for tab. Hvis din grænse er 5 buy-ins, bør du bevæge dig nedad igen efter at have tabt 5 buy-ins. Hvis prøveskuddet går godt, kan du progressivt begynde at afprøve denne grænse oftere.

At tage et prøveskud er aldrig uden risiko. Du går ind på et højere niveau på et tidligere tidspunkt, end din bankroll tillader. Hvis du taber, har det større indvirkning på din bankroll. Du skal igen bruge mere tid på at komme tilbage til din tidligere bankroll, og dermed også den bankroll der var påkrævet for at komme til et vist niveau. Tag kun prøveskud hvis du vil tage den risiko. Gør det kun, når du har det godt og husk at benyt stop-tab. 

Konklusion

Selv de bedste pokerspillere kan tabe mange spil i træk og have negative udsving fra tid til anden. Hvis du lader din poker bankroll bestemme, hvilket niveau du spiller på, vil du kunne overleve nedturene og fortsat bevæge dig opad i størrelsen på dine stakke og blive en bedre poker-spiller. Vær tålmodig og arbejd dig gradvis opad med denne bankroll-plan fra Unibet.

Se om du har lært at styre din poker bankroll