Hvem elsker ikke et ”sliding doors-moment”? At spekulere i hvad der kunne have været anderledes, og tanken om hvordan verden ville have set ud, hvis en beslutning havde været en anden.
Vi gør det hele tiden i fodboldens verden: vi prøver at finde ud af hvilken effekt en spiller, en træner eller et ”sliding doors-moment” har haft. Nogle eksempler er mere interessante end andre. For Liverpool er der et eksempel, som mange har glemt: da de hentede Alisson Becker fra Roma.
Med en pris på 67 millioner pund – på daværende tidspunkt rekorden for en målmand – bliver Alisson-handlen i dag omtalt som en ”no brainer” for Liverpool, der bare skulle betale prisen for at få en topmålmand og derefter høste frugterne. Men meget kunne have været anderledes.
Først og fremmest var der det mindre problem, at Liverpool skulle overgå Real Madrid og Chelsea, der begge var på jagt efter en verdensklassemålmand i sommeren 2018. Real havde netop slået Liverpool i Champions League-finalen ikke mindst takket være Loris Karius’ optræden.
Efter det blev tydeligt i optakten til sæsonen, at Karius ikke kunne komme tilbage på sporet efter de knusende fejl i finalen i Kiev, stod det klart for Liverpool, at de måtte handle hurtigt. Men hvad var prisen? Roma var klar over interessen i Alisson, samt hvor ivrige Liverpool, Chelsea og Real var efter at få ham. Det virkede som om et skifte til Bernabeu var uundgåeligt, med historier om at de var nået til enighed om en kontrakt på fem år.
Udover en skyhøj pris som en forhindring, var der også muligheden for, at Liverpool kunne have startet sæsonen med Danny Ward, der nu er en reserve i målet hos Leicester City. Men dørene begyndte at svinge, og snart blev velkomstmåtten fundet frem til Alisson på Anfield.
Den 27-årige brasilianer har siden fortalt om, hvordan han følte sig mere velkommen hos Liverpool under kontraktforhandlingerne. Og det var tydeligt, at hans ønske om at komme til Merseyside spillede en stor rolle. Madrids præsident Florentino Pérez forsøgte at puste sig op – “Til den pris kan Liverpool få ham” – men der var tydeligvis mere på spil.
Den endelige pris endte med at overgå prisen på 32,6 millioner pund, som Juventus betalte, da de købte Gianluigi Buffon af Parma i 2001, og de 35 millioner pund Manchester City betalte Benfica for Ederson i 2017. Flere spekulerede i, om pengemændene hos Liverpool havde ramt rigtigt.
Efter to år med mere end 75 kampe for the Reds ligner han et røverkøb. Alisson har været intet mindre end sensationel og bevist, at han hører til blandt verdens bedste målmænd. Denne sæsons kurs mod titlen kommer efter sidste sæsons Champions League-triumf, og Alisson har spillet en nøglerolle i begge succeser.
Alle husker redningen mod Arkadiusz Milik i 89. minut af ”must win”-kampen mod Napoli i Champions League, som Liverpool førte 1-0 ved halvleg. Men glemt i al adrenalinen fra Liverpools 4-0-sejr over Barcelona på Anfield – Trent Alexander Arnolds hjørnespark, målene fra Divock Origi og Gini Wijnaldum – var der fem redninger af Alisson inklusiv to store chancer, der ifølge Opta er situationer, hvor en spiller måtte forventes at score.
Og hvad med selve finalen? Alisson havde otte redninger, da Liverpool slog Spurs 2-0 i juni – og hans vane med at præstere bedre på de største scener har fortsat siden. Alisson afsluttede sin debut-sæson i Premier League med at vinde Golden Glove efter at have holdt målet rent i 21 kampe. Han sluttede også sæsonen af med at en redningsprocent på 80,1% – den andenbedste i Europas fem største ligaer og kun overgået af Atletico Madrids Jan Oblak. Yashin Trophy og FIFAs pris som bedste målmand fulgte kort efter.
Selvom en skade i åbningskampen mod Norvich betød, at Alisson gik glip af syv kampe i ligaen, og et rødt kort mod Brighton betød en kamps karantæne, er der ikke nogen målmand i Premier League, der har haft flere kampe med rent bur i denne sæson. Man kan dog argumentere for, at Liverpools eminente forsvar – og deres spil i det hele taget – har hjulpet.
Men et dybere dyk ned i statistikkerne afslører en unik målmand. Statsbomb rangerer Alisson som den bedste i Premier League – og to af deres parametre springer i øjnene på alle de tilbageværende tvivlere. Den første er antallet af mål, han reder mere end gennemsnittet, hvilket udregnes efter, hvor mange mål en målmand måtte forvente at lukke ind, når man ser på antallet af gange, der bliver skudt på mål. Det sammenlignes så med, hvor mange mål han rent faktisk har lukket ind.
Alisson er i toppen af Premier League med langt ned til konkurrenterne. Han reder 11.3% mere, end man kunne forvente. Hans nærmeste konkurrent er Crystal Palaces Vicente Guaita med 7,7%. En anden statistik fra Statsbomb er hans redningsprocent – andelen af skud på mål en målmand reder. Igen fører Alisson med 87%.
Både Karius og Wards karrierer siden den skæbnesvangre sommer i 2018 giver os et indblik i, hvordan et liv uden Alisson kunne have set ud. Og i forhold til argumentet om at det kun handlede om villigheden til at betale et stort beløb?
Kort tid efter Alisson ankom til Liverpool, havde Chelsea det store checkhæfte fremme og betalte en rekordsum på 71 millioner pund for Kepa Arrizabalaga. Han rangerer lige nu som den værste målmand i ligaen, når man benytter Statsbombs tal. Han lukker 5,5% flere mål ind end han burde, og han redder kun 59,4% af skud på mål.
Uanset om det var held, dømmekraft, viden eller lidt af det hele, vil der ikke være nogen på Anfield, der fortryder, at man skrev under med Alisson. Hos Chelsea er der nok nogle, der ville have ønsket, at historien havde set anderledes ud, når det kommer til Kepa.