FodboldPremier League

Eden Hazard overvejer et Chelsea-exit, men et skifte til Madrid kan vække bekymringer

juni 5, 2019

Sidste uges Europa League-sejr ligner Eden Hazards sidste kamp for Chelsea, da alt peger på, at han bliver en del af Real Madrid denne sommer til en pris på 100 millioner pund.

Real-træner Zinedine Zidane har længe haft Hazard i kikkerten, og med store forandringer på vej i Madrid-truppen har mange Blancos-fans og iagttagere allerede set Hazards skifte som en ”done deal”.

Det har virket så sikkert, at der ikke har været stillet spørgsmålstegn ved, om den belgiske landsholdsspiller vil kunne have den ”galactico”-effekt, som Blancos-fans og iagttagere efterspørger.

Det kunne give mening at sammenligne Hazards statistikker i denne sæson med statistikkerne de andre gange, hvor de to største hold i La Liga har hentet den bedste spiller i Premier League – som da Luis Suarez kom til Barcelona i 2014, da Gareth Bale kom til Madrid i 2013 eller da Cristiano Ronaldo kom til Madrid i 2009.

Suarez havde 31 mål og 17 målgivende afleveringer i Premier League i 2013/14, hvor han spillede alle minutter med undtagelse af ét i de sidste 33 kampe (efter at have haft karantæne i de fem første kampe for at have bidt Chelseas Branislav Ivanovic i sæsonen inden).

Det gjorde ham til den mest produktive topscorer i en top-sæson i næsten 50 år, og han formåede næsten at trække et hullet Liverpool-hold til titlen. Ikke engang hans kontroversielle fortid stoppede uruguayaneren fra at blive både PFA og Football Writers’ Player of the Year.

Suarez var ikke alene langt bedre end resten af spillerne hos Liverpool, han var klart den mest effektive og indflydelsesrige spiller i England det år. Efter at have fyldt 27 år i januar, var han på toppen som spiller. Så Barcelona holdt fast i deres plan om at skrive under med ham for 80 millioner euro – også på trods af hans skandaløse opførsel ved VM det år.

12 måneder inden havde Bale også hærget Premier League i sin sidste sæson som Tottenham-spiller. Waliseren havde 21 mål og 9 målgivende afleveringer og derudover 4 mål og 6 målgivende afleveringer i begrænset spilletid i både Europa League og FA Cup. Med 12 mål i sine seneste 13 Premier League-kampe førte han Tottenham til deres højeste antal point i en Premier League-sæson – 72.

Selvom Spurs sluttede som nummer fem, var Bales individuelle bedrifter nok til at sikre ham både PFAs Player og Young Player of the Year-priser, samt Football Writers’ pris. Der var ikke megen debat, især ikke efter han havde set ustoppelig ud i anden del af sæsonen. Han var 23 år, men havde netop fyldt 24 sidst i august da Madrid købte ham for et rekordbeløb på 101 millioner euro – en pris der ikke virkede så langt ude på det tidspunkt.

Ronaldos sidste sæson hos Manchester United var 2008/09 hvor han havde 22 mål og 10 målgivende afleveringer fordelt på 45 UCL- og PL-kampe. Der var fremragende og afgørende optrædener i hver knockout-runde mod Inter, Porto og Arsenal inden United stødte ind i Pep’s Barca i finalen i Rom.

Men disse statistikker, som var under niveau, var ikke så vigtige, da Ronaldo allerede havde gjort nok til at sikre sig et skifte til Madrid den foregående sæson, hvor han havde 42 mål i 49 kampe i alle turneringer, mens United både vandt Premier League og Champions League. Det var kun Alex Fergusons rygrad, der forhindrede et skifte i at ske på dette tidspunkt – men Madrid havde allerede besluttet at bruge en rekordsum på 91 millioner euro.

Ronaldo var klart den bedste spiller, man kunne finde – selvom et dyk i hans fokus i det sidste år i Manchester (og muligvis sentimentalitet hos vælgerne) gjorde, at Ryan Giggs og Steven Gerrard fik de individuelle priser i hans sidste år. Både PFA og Football Writers kårede ham til den bedste spiller i de to sæsoner inden, og han fyldte 23 år få måneder inden, ham kom til Bernabeu.

Så kan Hazards 2018/19-sæson måle sig med de spillere, der inden ham havde succes hos enten Madrid eller Barca? Hans 16 mål i 37 PL-kampe er noget under de statstikker, vi så fra Suarez, Bale eller Ronaldo. Hans 16 målgivende afleveringer er mere konkurrencedygtige, men Madrid har allerede spillere, der kan iscenesætte deres medspillere. Madrid har brug for mål – mange af dem – og spillere med evnen til at vinde en kamp på egen hånd.

Som 28-årig er Hazard præcis et år ældre end Suarez var, da han tog til Spanien, og meget ældre end både Bale og Ronaldo var, da de skiftede. Han var på årets hold i Premier League helt tilbage i 2012/13 i sin første sæson hos Chelsea. Den eneste gang han blev kåret til årets spiller af Football Writers var i 2014/15. Den eneste gang han har scoret mere end 20 mål på en sæson, var hans sidste sæson i Lille i 2011/12. Sidste sæson var han afgørende for at Chelsea sluttede i top 3, men han var langt nede på listen, da både spillere og skribenter stemte på årets spiller.

Måske ser Zidane ikke Hazard som en spiller, der kan genopbygge Real Madrid på egen hånd. Han har været fan, siden han lærte ham at kende i Edens tid i Lille, men han har ikke haft muligheden for at hente ham indtil nu. Det er mindre sikkert, om Blancos-præsident Florentino Perez ser hans værdi, men ligne nu ser det ud til det er franskmanden har frie hænder, når det kommer til handler.

Det betyder, at når Hazard med sikkerhed ankommer til Madrid – måske som deres dyreste spiller – skal han skrue op for produktionen for at nå den forventede standard. Det er ikke umuligt – men det ligner lige nu en stor opgave.