Champions LeagueFodbold

Manchester Uniteds nederlag til Paris Saint-Germain udstillede problemer, der længe har eksisteret

februar 18, 2019

Alex Ferguson plejede at sige, at det vigtige er ikke, om et hold taber, men hvordan holdet svarer igen efter at have tabt. Ole Gunnar Solskjærs ”honeymoon” skulle få en ende på et tidspunkt, men nederlaget til Paris Saint-Germain i tirsdags viste muligvis klubbens problemer. 

Først og fremmest burde det ikke være en større overraskelse.

Solskjær har udført et imponerende arbejde med at rydde op hos Manchester United og slippe af med utilfredsheden og håbløsheden, der havde bredt sig under Jose Mourinho. Han har også vist sig at være mere taktisk innovativ end mange forventede – men der er grænser for, hvor langt et friskt pust kan bære et fodboldhold.

Men det betyder ikke, at Solskjær-effekten er forsvundet. Alle trænere kan tabe til Paris Saint-Germain, der selv uden vigtige spillere stadig har en formidabel trup. Det kan endda være, at manglen på visse spillere gjorde det lettere for Thomas Tuchel at sammensætte et effektivt hold til kampen på Old Trafford. Men tirsdagens nederlag viste, at der er visse strukturelle problemer hos United. Jose Mourinho påpegede dem flere gange, men problemet er, at når en træners naturlige måde at udtrykke sig er selvbekræftende og selvretfærdig, er det let at antage, at alle klager er undskyldninger.

Første halvleg mod pariserne var rimelig lige, i en underlig grim kamp, hvor begge hold så mere farlige ud i kontraspillet, mens begge sider var klar over faren ved at være for aggressive. Men kampen ændrede sig med skaderne til Anthony Martial og Jesse Lingard.

Det kan ske, at gæsterne alligevel ville have sat sig på anden halvleg – og de var formentlig også en smule mere truende i første halvleg – men det blev meget lettere for dem i anden del af kampen, hvor deres full-backs kunne bevæge sig op af banen uden risikoen for at blive slået af tempoet i det åbne spil. Juan Mata har aldrig været hurtig, mens Alexis Sanchez’ tempo er forsvundet sammen med resten af hans spil.

Forsvaret har været et problem i et stykke tid, hvilket kun delvist er blevet maskeret af David De Geas sublime spil. Da han havde et mindre formdyk tidligere på sæsonen, blev problemernes omfang tydelige. Kun to fantastiske redninger fra De Gea i minutterne efter Kylian Mbappe havde gjort det til 2-0, sørgede for, at serien ikke var blevet endegyldigt afsluttet der. Det skyldes dels mandskabet – udover tvivlen om Eric Bailly og Victor Lindelof som er hentet ind for en kombineret pris på 509 millioner kr., ville en elite-klub næppe vælge at have en 33-årig konverteret fløjspiller som deres eneste mulighed på højre back – dels på grund af træningen og dels på grund af supporten fra midtbanen.  Nemanja Matic og Ander Herrera er begge blevet bedre under Solskjaer, men deres begrænsninger blev udstillet i tirsdags.

En mærkværdig sandhed er, at grunden til nederlaget til Paris Saint-Germain føles skuffende, er på grund af forbedringerne under Solskjær. Efter euforien om de første måneder på jobbet – med 10 sejre og en uafgjort kamp ud af 11 – ville holdet på et tidspunkt finde sit naturlige niveau. Ikke mindst fordi programmet har været forholdsvist overkommeligt. Det er sandt, at United har slået Tottenham og Arsenal på udebane, men det er også sandt, at resten af kampene under Solskjær er kampe, som man overordnet set ville forvente, at United ville vinde.

Disse fem uger har hele tiden været den rigtige test. Ikke nok med de mødte Paris Saints-Germain, men de møder Chelsea på udebane I FA Cuppen på mandag, hvilket nu er Uniteds eneste realistiske mulighed for at vinde et trofæ, samt hjemmekampe mod Liverpool og Manchester Cirty. Er Martial og Lingard ude i længere tid, bliver denne periode en endnu hårdere test.

Det er ikke så simpelt som at Solskjær fortjener sit job, så længe United vinder kampe. Det er mere et spørgsmål om, hvordan han håndterer svære kampe, nu hvor den bølge der har båret ham, ser ud til at tage af. Og selvom der skulle være gode resultater i nogle af de kampe, er der stadig alvorlige problemer under overfalden hos United, når man kigger på deres evne til at finde og udvikle talent og at rekruttere.

Nederlaget tirsdag viste, hvad der har været klart om United i et stykke tid – at der er store problemer, som er større end træneren. Solskjær har indtil videre håndteret problemerne bedre, end Mourinho gjorde i sine sidste måneder i klubben, men han er ingen frelser. Om han er den rette mand til at have trænerjobbet på langt sigt, vil blive tydeligere over den næste måned.