FodboldSerie A

Marek Hamsik gav sit hjerte til Napoli – og klubbens fans vil aldrig glemme det

februar 15, 2019

Med 15 minutter igen og Napoli foran 2-0, gav fjerdedommeren signal til dommeren og hævede tavlen for at annoncere en udskiftning. Med et tryk på en knap lyste tallene 42 og 17 op, og med et forstod hele stadionnet, hvad der skete, mens kampen mod Sampdoria blev mindre vigtig.

Amadou Diawara, som bar det første af tallene, stod klar til at træde ind i kampen, men alle øjne på Stadio San Paolo var rettet mod manden med det andet nummer på ryggen. Da Marek Hamšík fandt ud af, at han skulle ud, gav han kaptajns-bindet til Lorenzo Insigne, gav et hurtigt knus mens klubbens fans i Curva B – Napolis Ultras – begyndte at klappe, inden resten af stadionet gjorde det samme.

Snart efter stod resten af holdet og trænerne op, mens Hamšík vendte sig om og saluterede publikum, inden han tappede Napoli-emblemet på sit bryst to gange. Carlo Ancelotti gav et håndtryk, og det samme gjorde Dries Mertens. Den følelsesladede hyldest bekræftede, at den slovakiske landsholdsspiller – som det har været rygtet op til mødet med Sampdoria – ville færdiggøre et skifte til Chinese Super League- holdet Dalian Yifang.

Kort efter slutfløjtet fortalte Ancelotti på Sky Italia i et konstaterende tonefald, at klubben ”ikke skjulte noget” og tilføjede, at de følte, de ”skulle give ham det, han ville have”. Der lød lignende kommentarer på pressekonferencen med Napolis ejer Aurelio De Laurentiis, der udtrykte sin respekt for den måde, Hamšík havde håndteret situationen.

“Jeg fortalte Hamšík, at dette er hans hjem, og vi ville være glade for at tage mod ham igen, hvis han nogensinde ønsker at vende tilbage,” sagde De Laurentiis. ”Han er en smuk del af vores historie! Det er ham, der har købt et hus i Castel Volturno. Jeg har fortalt ham så mange gange, at han har gjort sin del af arbejdet her. Han er perfekt.”

Det er uden tvivl sandt, og mens Italienske ikoner som Francesco Totti, Alessandro Del Piero og endda Antonio Di Natale bliver hyldet for deres bedrifter og dedikation, kan man argumentere for, at Hamšík har et stærkt argument for at skulle ses i samme lys. Han kom til Napoli i 2007 efter have brugt tre sæsoner inden i Brescia, hvorefter ”The Partenopei” betalte 41 millioner kroner for hans evner, hvilket set i bakspejlet var et røverkøb.

 

De Tre Tenorer 

Han var kun 19 år, da handlen blev gennemført, men den nye tilføjelse var hurtig til at finde sin plads, og Hamšík sluttede begge sine første to sæsoner som klubbens topscorer. Napoli var kun lige vendt tilbage i Serie A, da de hentede Hamšík, og de ville ændre sig dramatisk i de tidlige sæsoner, hvor de kravlede op i tabellen og hurtigt begyndte at spille med om sølvtøjet.

Med Walter Mazzarri som træner, sluttede Edinson Cavani og Ezequiel Lavezzi sig til ham, og trioen blev døbt ”De Tre Tenorer”, da de skød Napoli ind i Champions League for første gang. Mens holdkammeraterne fik mere opmærksomhed, var det Hamšík, der bidrog med afgørende spil inklusiv deres første mål nogensinde i UEFAs elite-konkurrence og et mål i 2012 Coppa Italia-finalen.

 

Det sidste mål sikrede Napoli deres første trofæ siden 1990, men et par uger efter blev De Tre Tenorer brudt op, da Lavezzi røg til Paris Saint-Germain. Den efterfølgende sommer sluttede Cavani sig til ham i den franske hovedstad, men i stedet for at følge dem væk fra San Paolo, viste Hamšík sin loyalitet ved at underskrive en ny kontrakt med Napoli mindre end 24 timer efter hans to venner blev genforenet hos PSG.

Rafael Benitez, Gonzalo Higuain og Maurizio Sarri ville alle ankomme til klubben og forlade den på same måde, mens slovakken blev tilbage, og arvede rollen som kaptajn fra Paolo Cannavaro, mens han takkede nej til mere lukrative tilbud.

“Jeg har aldrig overvejet pengene eller andre muligheder inden for fodbolden, som jeg blev præsenteret for, da jeg ville have følt mig som en forræder,” skrev han i sin biografi ”Marekiaro” fra 2018. ”Jeg følte mig i sandhed som et symbol på Napoli, og kunne aldrig have spillet i en anden trøje i Italien. Jeg ville hellere skuffe mig selv end skuffe Napolis fans!”
 

Mr. X

Det skortede ikke med tilbud, mens Hamšík fortalte RAI Sport tilbage i 2011, at ”det ville være svært at sige nej til Manchester United”, inden han alligevel gjorde det. Han blev rygtet til AC Milan den samme sommer, hvor Adriano Galliani som bekendt omtalte et transfer-mål, han kaldte ”Mr. X”. Max Allegri blev også regnet for at være en bærende kraft bag Rossoneris interesse, og genoptog ambitionen om at hente Hamšík efter han tog over i Juventus i sommeren 2014.

Men alligevel blev han i Napoli, og passerede Diego Maradona som klubbens topscorer gennem tiderne i 2017 og slog rekorden for flest optrædener for en spiller – en rekord der tidligere tilhørte Giuseppe Bruscolotti – det efterfølgende år. Mens der ikke blev sat pris på ham uden for klubben, vidste dem, der elskede Napoli, hvor meget han betød for ”Partenopei”.

Som en komplet midbanespiller opfyldte han alle de krav, hans forskellige trænere havde. Under Mazzarri var han en hærgende force bag angriberne, som vandt bolden tilbage og sørgede for chancer til Cavani og Lavezzi. Med Benitez ved roret, blev han Napolis svar på Steven Gerrard, og dækkede forsvaret inden han senere ville bombe frem som en del af angrebet, når muligheden bød sig.

Derefter kom Sarri og hans flydende stil med fokus på boldbesiddelser. Tidligere var han ikke kendt for at distribuere, men Hamšík tilpassede sig sin nye boss’ krav, og hans antal af gennemførte afleveringer steg fra 58.2 i 90 minutter i 2014/15-sæsonen til 83.6 i den efterfølgende sæson. Han lagde ikke skjul på sin begejstring for træneren og fortalt Corriere dello Sport, at ”det der har hævet mit spil mest i min karriere – både teknisk og taktisk – er Mr. Sarri.”

 

Den Sidste Afsked

Efter kampen mod Sampdoria ventede Paolo Cannavaro, som er fra Napoli og voksede op som fan af klubben, på Hamšík. Bevist om usikkerheden om Hamšíks fremtid, bad han om et memento i anledningen og kunne med glæde modtage sin tidligere holdkammerats trøje, som han tog af og signerede med ”Til min kaptajn Paolo – med respekt og kærlighed.”

Efterfølgende benyttede Cannavaro de sociale medier til at gengælde gestussen og sige farvel. ”Desværre er dagens kommet, som ingen Napoli-fan havde lyst til at se!!! Alt i livet har en start og en slutning – desværre. I tiden i mellem har du opnået noget enestående. I sidste ende er der spillere, som sætter aftryk i æraer, som nogen gange kan være glemt mange, mange år senere.”

Efter have overtaget rekorder fra legender som Maradona og Bruscolotti, opsummerede Cannavaro sine følelser for Hamšík med de sidste ord. ”Jeg er sikker på én ting. Og det er, at navnet MAREK HAMSIK for altid vil give ekko gennem gaderne i vores by”.

Det vil det – og det er helt fortjent.