Europa LeagueFodbold

Mauricio Pochettino må modstå fristelsen til at starte Harry Kane mod Liverpool

maj 29, 2019

TOTTENHAMS sæson var ovre. Det frygtede mange i hvert fald, da Harry Kane gik gennem tunellen på Spurs’ nye stadion efter lidt mere end en time spillet af deres første kamp i Champions League-kvartfinalen mod Manchester City.
 

Så vigtig er angriberen for Tottenham, at hans fravær med sikkerhed ville være fatalt for en succesfuld 2018/2019-sæson. Bekymringerne var forstålige.

For Kane har uden tvivl være den bedste og mest stabile spiller hos Spurs i de sidste tre sæsoner, hvor han blev en af de mest respekterede center-forwards i europæisk fodbold. Mauricio Pochettino har bygget holdet op omkring den 25-årige, og Spurs uden Kane i sæsonens mest afgørende øjeblik ville frarøve dem en væsentlig fordel.

Men sådan gik det naturligvis ikke, da Spurs siden har sikret sig en plads i Premier Leagues top fire (omend de måtte kravle over målstregen) og en sensationel finaleplads i Champions League-finalen efter at have slået City i kvartfinalerne og Ajax i semifinalerne. Spurs kan se frem til deres største kamp i mange år, og de er nået hertil uden Kane.

Men han kan stadig nå at blive klar. “Jeg har det godt. Der har ikke været noget problemer indtil videre,” forklarede Kane mandag, da han blev spurgt om chancerne for at være klar til weekenden. “Jeg begyndte at føle mig tilbage, da jeg var sammen med resten af holdet i slutningen af sidste uge. Denne uge skal bruges til at komme i så god form som muligt. Derefter er det op til træneren. Han vil kigge på mig og beslutte, om jeg er klar til at spille eller ej – men jeg har det godt og føler mig klar.”

Man kan ikke se sig sur på Kane for at forsøge at tale sig ind i kampen. Lørdagens finale vil klart være den største kamp i hans karriere. For enhver spiller – især en spiller af Kanes kaliber og omdømme – vil det være uudholdeligt at gå glip af en kamp som denne. Men Pochettino må modstå fristelsen til at starte Kane mod Liverpool.

Hvor ofte har vi ikke set en spiller blive hastet tilbage, hvad end det er til en Champions League-finale eller et VM, for derefter at se selvsamme spiller spille under sit normale niveau? Tænk på Mohamed Salah ved VM sidste sommer. Eller David Beckham i Japan og Sydkorea i 2002. Den type historier har det med ikke at ende godt.

Derudover har Spurs fundet en måde at spille uden Kane. Dele Alli, Lucas Moura og Heung-Min Son er alle trådt i karakter og har udfyldt tomrummet, og hvad der er mere vigtigt, har de givet Pochettino en plan B, der har fået dem til at spille mere flydende i den sidste tredjedel af banen. Det bliver især afgørende mod Liverpool.

Spil foran Jürgen Klopps mænd, og de vil kvæle dig med deres høje pres. Men kom om bag dem, og der vil være både rum og muligheder. Kane er ikke den ærketypiske fodbold-frontmand – han er mere end det – men Alli, Moura og Son er alle mere alsidige i løbeangrebet og åbner op for flere muligheder.

Spurs skal tage mod dette kaos med åbne arme. Det er den type kaos, de skabte i anden del af kvartfinalen mod Man City, som kan hjælpe dem til at slå Liverpool, og de den har bedste chance for at gøre dette igen med Kane på bænken og ikke i startopstillingen. På den måde kan Pochettino og spillerne finde den  rytme, der har sendt dem hele vejen til Madrid i første omgang, og så have mulighed for at hente deres topscorer fra bænken.

Det kan virke unaturligt at se Kane på Spurs-bænken, men der er ikke plads til sentimentalitet, når Pochettino skal sammensætte sit hold til lørdagens finale. På et tidspunkt lignede det, at Tottenhams sæson var ovre, da Kane ikke var tilgængelig – nu ligner det, at deres sæson afhænger af, at han bliver holdt af banen.