BundesligaFodbold

Thorgan Hazard: Gladbachs stjerne er blevet voksen med stil

januar 24, 2019

Hvert eneste år i august indgår Eden og Thorgan Hazard et væddemål: Den der scorer færrest mål i løbet af sæsonen, skal give den anden bror en middag.

Det har vist sig at være en dyr tradition for Borussia Mönchengladbach-fløjen, der er tre år yngre end sin mere berømte bror. Siden Thorgan blev professionel i 2011, har han ikke overgået 28-årige Eden, hvad ligamål angår, og kun to gange er væddemålet endt uden vinder.

I år kan det imidlertid ende med at være Chelsea-spillerens kreditkort, der skal malkes. Thorgan er godt i gang med at slå sin personlige målrekord med ni scoringer i blot 18 kampe for Bundesligaens nummer tre – hans rekord lyder på 10 mål i 2017/18 – mens Eden (pt. på 10) ligesom sine holdkammerater hos The Blues har døjet med formen de seneste uger.
 

Hvis man ser nærmere på de seneste fem års statistikker, så kan man godt argumentere for, at Thorgan har været en smule uheldig med ikke at have fået sin middag betalt før. Hans xG90 (expected goals per 90 minutes) siden 2014/15 er 0,37, mens Edens ditto lyder på 0,30. Hvad målgivende afleveringer angår, er det helt lige med 0,25 pr. kamp.

Dermed ikke sagt, at de to er lige gode netop nu. Eden har leveret stabilt gode præstationer gennem seks og et halvt år i Chelsea, mens Thorgan først lige er begyndt at have en lignende indflydelse uge efter uge. Sidstnævnte skal ikke til Real til sommer – det kan den førstnævnte meget vel ende med at skulle.

Edens stil – eksplosioner af lynhurtige, svimlende bevægelser i høj fart – er mere iøjnefaldende end Thorgans, der er mindre energisk og mere direkte. Når det er sagt, kommer det ikke som nogen overraskelse, at Borussia Dortmund – en af de dygtigste klubber på transfermarkedet – har identificeret Hazard den Yngre som et centralt indkøb inden næste sæson.

De er angiveligt parat til at spendere 315 millioner kroner for at få Thorgan til Signal Iduna Park, et år før hans nuværende kontrakt med Die Fohlen udløber. Gladbach ligger godt til i forhold til Champions League-kvalifikation og vil under ingen omstændigheder lade ham gå i januar, men klubben har været ligeså klar i mælet om, at han vil blive solgt efter sæsonen, hvis ikke parterne kan blive enige om en forlængelse ud over 2020.
 

Mange iagttagere mener, at aftalen med de sortgule blot mangler at blive underskrevet, eftersom Dortmund sikrede sig, at Hazards tidligere klub Chelsea opgav sin kontraktlige ret til at matche ethvert bud på ham, da Christian Pulisic blev solgt til London-klubben tidligere på måneden. Thorgan kan meget vel blive BVB's hidtil dyreste transfer.

Erfaring, modenhed, en sæson uden skader og mere fleksible offensive idéer fra Gladbach-træner Dieter Hecking har altsammen bidraget til, at Hazard har hævet sit niveau yderligere i 2018/19. Den måske vigtigste faktor bag opturen har dog været en mere afklaret rolle på holdet.

I årevis spillede Gladbach uden en gammeldags centerforward og satsede i stedet på skarpe løb ind i boksen fra typer som Hazard og Jonas Hofmann. Nytilkomne Alassane Pléa har dog sat sig effektivt på rollen som spydspids og dermed reduceret presset på Hazard og andre offensive midtbanespillere i forhold til i perioder at skulle agere som angribere.

Ved at blive bedt om at lave mindre kan Hazard lave mere; han har udviklet sig til at være en af Bundesligaens mest effektive fløjspillere. Hazard den Ældre skal lægge sig i selen de kommende måneder, hvis han skal undgå at give sin bror en middag.