NFL

Er Chicago Bears tilbage på sporet?

september 25, 2019januar 28th, 2022

Chicago Bears gik ind til denne sæson med håbet om at genskabe sidste år succes i den regulære sæson og samtidig viske tavlen ren i slutspillet efter det traumatiserende double doink-nederlag til Eagles.

Indtil videre har 2019-sæsonen være en blandet landhandel.

Bears leverede kun tre point i åbningskampen mod Packers, men tillod til gengæld også kun ti point i den anden ende. Der var med andre ord ikke tale om nogen lussing, men man vinder næppe mange kampe med tre point. Men Bears startede også sidste sæson med at tabe til Packers, så nederlaget til divisionsrivalerne var ikke nogen katastrofe – men det fik så småt de første alarmklokker til at ringe.

Bears fulgte op med en noget bedre indsats mod Broncos. En sejr en sejr, men Bears var heldige med et håbløst roughing the passer-kald på det sidste drive og efterfølgende et 53 yard field goal, der denne gang gik ind mellem stængerne. Denver sad på bolden, havde flere yards, flere first downs og med under et halvt minut tilbage 78.8% chance for at vinde. Man kan forsvare Bears med, at deres chance for at vinde var endnu større, inden Joe Flacco scorede et touchdown og en 2 point conversion med et halvt minut tilbage af kampen, men uanset hvad var Bears heldige med at vinde en kamp i Mile High City, der kunne være gået begge veje.

Efter et nederlag og hvad der næsten var et nederlag, lignede mandagens kamp mod et dårligt Redskins-hold en pligtsejr, og det fik vi da også fra Bears, der vandt 31- 15 uden de store problemer. Der var så småt optræk til et Redskins-comeback, men et mislykket forsøg på 4th and 1 dræbte alt momentum, og Bears kunne cruise mod endnu en sejr.

Spørgsmålet er, om Bears nu har fundet formen?

 

Angrebet er akilleshælen

Det vil jeg være lidt påpasselig med at konkludere. Bears’ to sejre er kommet mod hold, der begge er 0-3, mens deres nederlag kom til et Packers-hold, der stadig er ubesejrede. Er Bears et middelmådigt hold, der banker dårlige hold og ikke kan slå de gode hold, eller var åbningskampen en afvigelse, og er Bears et tophold, der så småt har spillet sig i form? Det kan virke for tidligt at afgøre – men der er flere bekymrende tendenser. 

Et hurtigt kig på statistikkerne afslører, at det er angrebet, der er problemet. Men det kræver ret beset ikke et kig i statistikkerne at finde ud af dette – det nok at se kampene. Inden Redskins-kampen var Bears tredjesidst i point foran et kummerligt Dolphins-hold og et Jets hold, der spiller med deres tredje quarterback. De lå også i bunden af top fem i forhold til yards. Begge statistikker blev væsentligt bedre efter Redskins-kampen, men afklapsningen på FedEx Field kan ikke skjule, at dette Bears hold indtil videre har haft problemer med at få point på tavlen – og man kan være alvorligt bekymret for, om angrebet kan følge med de bedre hold i ligaen.

Flere af de andre hold der har haft problemer i denne sæson, kan forsvare sig med, at de mangler deres quarterback. Den undskyldning har Bears ikke, men selvom quarterback Mitch Trubisky ikke er skadet, er han en stor del af problemet for Chicagos angreb. Statistikkerne peger på Trubisky som en af ligaens værste quarterbacks, og ”the eye test” er ikke meget bedre. Inden Redskins-kampen havde Trubiksy ikke kastet et touchdown, og selvom han fik ændret på dette triste billede med tre touchdowns mod Redskins, havde han også en grim Josh Norman-interception i Redzone. Samtidig havde Trubisky flere gange en meget favorabel startposition i kraft af de mange turnovers. Han så bedre ud, end han har gjort i de foregående kampe, men han understregede selv i et interview efter kampen, at der stadig er plads til forbedringer. Trubisky havde sidste år en Pro Bowl-sæson, og efter den seneste kamp bevægede han sig tættere på sin quarterback-rating fra sidste år. Så ligesom resten af holdet så han bedre ud, men det kan igen skyldes Redskins’ forsvar – det vil kræve flere kampe inden vi ved, om han for alvor er tilbage.

 

Bedre tider venter – måske

Den gode nyhed er, at Bears udover at være 2-1 stadig har et af ligaens bedste forsvar, og det stjernespækkede forsvar viste også formen mod Redskins. På trods af man har skiftet sidste års defensive koordinator Vic Fangio ud, ser holdet ikke ud til at være blevet dårligere med den tidligere Colts-træner Chuck Pagano som defensiv koordinator.  Hvis den offensive produktion kan nå et nogenlunde niveau, skulle man mene, at holdet ville kunne vinde mod de bedre hold – og minde om det hold vi så sidste år.

Programmet ser samtidig ud til at gå Chicagos vej i de næste kampe. Først en kamp mod Vikings der har deres egne problemer med Kirk Cousins på quarterback-positionen, herefter en kamp mod Raiders efterfulgt af en bye week og et opgør mod Saints uden Drew Brees. Med stabilt offensivt spil kan det godt ligne tre sejre på stribe og en favorabel 5-1-statistik.

Bears kan omvendt have brug for denne mængde momentum, da de herefter møder Chargers, Eagles, Lions og Rams. Det er ikke umulige kampe – Eagles og Chargers er begge kommet skidt fra start i denne sæson – men hvis Bears gentager tricket med at score tre point i en kamp og generelt ikke får gang i angrebet, bliver det vanskeligt at vinde.

Packers er som før nævnt ubesejrede og ligger i toppen af NFC North. Detroit Lions ligner et hold på vej frem med to kvalitetssejre og en uafgjort kamp. Minnesota Vikings er på trods af det tvivlsomme spil fra Kirk Cousins 2-1, blandt andet i kraft af Dalvin Cook, der indtil videre har lignet en af ligaens bedste runningbacks i denne sæson. Alt i alt kan Bears forvente en hårdere kamp i divisionen end de fik sidste sæson. Mens Packers tidligere har lignet et hold, der havde brug for konstant magi fra Aaron Rodgers for at vinde, er de nu 3-0, mens vi stadig har til gode at se det bedste fra Rodgers og resten af angrebet. Bears kan godt frygte, at Packers har endnu et gear.

Men det har Bears også – og det starter med bedre spil i angrebet. De har skæbnen i deres egne hænder, og weekendens kamp mod Vikings er både vigtig for Bears’ momentum men også vigtig i forhold til placeringen i divisionen, da et nederlag vil sende taberen ned på sidstepladsen.

Det er for tidligt at erklære Bears for værende tilbage på toppen efter to sejre over bundhold, men der er heller ingen grund til at give op – uanset hvor nervøs man måtte være omkring holdets problemer. De første kampe har tegnet et uklart billede af et hold med et stærk forsvar og et ustabilt angreb. Det er op til forsvaret at gøre Bears til en del af NFL-eliten – men det er op til angrebet at sørge for, at den lovende sæson ikke smuldrer mellem deres hænder.