NFL

Fire spørgsmål og tre spilforslag til Super Bowl LIV

januar 31, 2020januar 28th, 2022

Hvem bliver MVP, hvem er ligaens bedste tight end og vigtigst af alt: hvem vinder Super Bowl 54 mellem Chiefs og 49ers?

For første gang i 50 år er Kansas City Chiefs tilbage i Super Bowl. Dengang slog de Minnesota Vikings 23 – 7, og Len Dawson blev Superbowl MVP. Når Chiefs på søndag løber ind på Hard Rock Stadium i Miami, er det som favoritter – spørgsmålet bliver, om de så omsider kan levere det Lombardi-trofæ, som klubbens fans har ventet så længe på?

San Francisco 49ers har ikke vandret i ørkenen lige så længe som Chiefs, selvom de har haft nogle magre år, siden de sidst var i Super Bowl i 2013, hvor quarterbacken hed Colin Kaepernick, og træneren var Jim Harbaugh. Det lykkedes som bekendt ikke for 49ers at slå Baltimore Ravens og den anden Harbaugh-bror. To år efter var Jim Harbaugh ude, og 49ers forsøgte sig efterfølgende med flere trænere, inden de ramte plet med Kyle Shanahan.

I Shanahans første år havde klubben stadig ikke fundet en quarterback, mens det andet år gik i vasken, da Jimmy Garroppolo blev skadet og missede sæsonen. I det tredje år har det hele klikket for 49ers og Shanahan. John Lynch har samtidig vist, at han ikke kun var en hårdtslående safety i sin tid som spiller – han kan også sammensætte et hårdtslående hold.

Den første afgørende beslutning var at hente Garroppolo fra New England Patriots, mens kronen på værket var at vælge Nick Baso i sidste års draft. For et hold der allerede har en quarterback, var valget af Joey Bosas lillebror en no-brainer, og sammen med Dee Ford, DeForest Buckner og Arik Armstead udgør 49ers defensive linje en af de bedste i ligaen.

I de syv sæsoner under Andy Reid har Chiefs vundet AFC West fire gange og kun misset slutspillet en enkelt gang. Det har været et godt hold men også et hold med et lavt topniveau. Dette topniveau blev hævet, da Patrick Mahomes erstattede Alex Smith. Mens Smith var en habil quarterback (der spillede for 49ers, sidst de var i Super Bowl), kommer hans ry som en game manager ikke ud af det blå.

Helt anderledes ser det ud med Patrick Mahomes. Udover at være blevet ligaens største stjerne – hvis vi bruger antallet af solgte trøjer som indikation – har han i sine første to fulde sæsoner, haft to år der kan måle sig med alle tidligere spillere. Han er samtidig kun 24 år gammel, hvilket kun er et ældre end dette års formodede førstevalg i draften, Joe Burrow. Det er selvfølgelig alt for tidligt at snakke om, hvor Mahomes vil rangere, når hans karriere er ovre – men med de to sæsoner han har haft indtil videre, ville det ikke være forrykt at tro, at han kan ende som en af de bedste spillere nogensinde. Men der er naturligvis meget, der skal flaske sig for Mahomes inden da – men med en sejr på søndag vil han allerede kunne sikre sig en enorm skalp.

Når man har en ung superstjerne som Mahomes på quarterback-positionen, er det let for en klub at tage en Super Bowl for givet. Dan Marino og Aaron Rodgers havde næppe regnet med, at deres første Superbowl-optræden også blev deres eneste (i hvert fald indtil videre for Rodgers). Det er derfor afgørende, at Chiefs vinder nu, for selvom holdet kan ligne et kommende dynasti, viser historien os, at den slags langt fra er garanteret. Sidst Andy Reid coachede i en Super Bowl var i 2005 – så det betyder forhåbentlig, at han kan understrege, hvor sjældne denne type muligheder kan være. Et andet problem er, at snakken allerede går på en ny Mahomes-kontrakt. Det er svært at se et scenarie, hvor han ikke bliver den dyreste NFL-spiller nogensinde, og så kan det blive vanskeligt at holde sammen på dette Super Bowl-hold.

Hvem er ligaens bedste tight end?

Man træder næppe nogen over tæerne ved at sige, at NFLs bedste tight end er med i dette års Super Bowl. Det store spørgsmål er, om man mener, det er Chiefs’ Travis Kelce eller 49ers’ George Kittle. I ugen op til SBLIV har de to spillere mest været interesseret i at rose rivalen – men derfor kan resten af os stadig have diskussionen.

De to spilleres statistikker for den regulære sæson er rimelig ens, hvis man tager højde for, at Kittle kun spillede 14 kampe, mens Kelce spillede hele sæsonen. I slutspillet er der dog væsentlig forskel: Kelce har 164 yards og 3 touchdowns, mens Kittle har 35 yards og 0 touchdowns. Det siger dog mere om, hvordan holdene har spillet, end de to spilleres kvaliteter.

Chiefs havde brug for al Kelces produktion i deres comeback mod Texans (3 touchdowns, 134 yards), men efterfølgende havde Kelce kun tre receptions for 30 yards mod Titans. 49ers havde stor succes med løbe bolden mod Packers, hvilket betød, at Garoppolo kun sigtede efter Kittle én enkelt gang.

Jeg ville foretrække Kittle frem for Kelce, hvis jeg var et NFL-hold – primært fordi Kittle er fire år yngre og må tænkes at have flere år i sig. Men hvem er den bedste tight end lige nu? En Super Bowl-ring vil næppe være retvisende for, hvem der er den bedre spillere – men en god eller dårlig performance i en stor kamp som denne, vil formentlig blive en del af diskussionen.

ProFootballFocus kårede Kittle til den bedste spiller i NFL, og Rob Gronkowski har ligeledes fremhævet Kittle som den bedste tight end i ligaen. I sin anden sæson i ligaen satte Kittle rekorden for flest yards af en tight end på én sæson. Udover at kunne gribe bolden, er Kittle eminent til at blokere, hvilket hjælper, når et hold løber bolden, som 49ers gjorde mod Packers.

Travis Kelce har i flere år været NFLs bedste tight end, når Rob Gronkowski var skadet, og i denne sæson måtte han se pladsen på All-Pro First Team gå til Kittle. Kelce har dog væsentlig mere slutspilserfaring end Kittle, hvilket måske kan hjælpe i en stor kamp som SBLIV. Og jeg forventer at han qua Chiefs kasteglade angreb ender med bedre statistikker end Kittle.

Jeg ville ikke være overrasket, hvis begge tight ends får et touchdown, men der er ingen tvivl om, at der er større chance for at Kelce får et touchdown end Kittle – jeg synes dog ikke helt, at der er nok værdi i at spille på et Kelce-touchdown. Det ville også være en smule overraskende, hvis den føromtalte bedste spiller i NFL, skulle gå gennem slutspillet uden et touchdown. Især hvis Chiefs kan få sat en smule has på løbeangrebet hos 49ers, ville det overraske mig, hvis ikke 49ers overvejer at lede efter Kittle i endzonen. Derfor vover jeg pelsen og gætter på, at begge spillere ender i endzonen.

Spilforslag: Travis Kelce og George Kittle scorer begge et touchdown til odds 4.50

Hvem bliver MVP?

Hvis Kansas City Chiefs vinder, bliver det næsten med statsgaranti Patrick Mahomes, der får MVP-titlen. Vi så godt nok sidste år, at Julian Edelman fik MVP-titlen i stedet for Tom Brady, men Edelman havde også 141 receiving yards, mens Brady kun kastede for 262 yards, 0 touchdowns og 1 interception. Det er svært at forestille sig, at en Chiefs-receiver skulle kunne få så stor en andel af Mahomes’ yards, at det bliver Travis Kelce eller Tyreek Hill, der får MVP-titlen. Hvis vi er ude i et hypotetisk scenarie, hvor Mahomes kaster tre touchdowns til Hill og samtidig har tre interceptions, kan man godt argumentere for, at receiveren har en bedre kamp end Mahomes– men jeg har svært ved at forestille mig en Chiefs-sejr med så ustabilt quarterback-spil.

Det bliver straks mere interessant hos 49ers. Der hersker næppe megen tvivl om, at Raheem Mostert var sidste kamps MVP med 4 touchdowns og 220 yards. Men når man tænker på, at han havde 58 yards og 0 touchdowns i den anden kamp mod Vikings, synes jeg, det er rimeligt at stille spørgsmålstegn ved, om han kan gøre det igen. Især når man tænker på, hvordan Chiefs’ løbeforsvar klarede sig mod Titans. Det store spørgsmål inden den kamp var, om Chiefs kunne stoppe running back Derrick Henry, der ellers havde set fuldkommen ustoppelig ud i dette slutspil. Det kunne de godt, og Henry endte med 69 yards og ét touchdown. Hvis de kan stoppe Henry, kan de også stoppe Mostert – men hvem bliver så MVP, hvis 49ers stadig vinder?

Nu hvor Jimmy Garoppolo for første gang har spillet en hel sæson, går diskussionen på, hvor god han egentlig er? Det mindst kontroversielle svar er, at han er god nok til at nå en Super Bowl, selvom hans statistikker i den regulære sæson ikke når quarterback-eliten. Alt efter hvor stor Garoppolo-fan eller -kritiker man er, kan man finde statistikker, der bakker ens argument op – men i min bog er han et sted uden for top 10 uden at være en dårlig spiller.

Det er heller ikke fordi, at statistikkerne har været prangende i slutspillet, men jeg tror stadig, at Garoppolo kan levere statistikker, der kan give ham MVP-titlen.  Garoppolo kastede kun bolden otte gange for 77 yards mod Packers. Det var naturligvis også det, 49ers havde brug for, nu hvor løbeangrebet kørte som smurt – men det er ikke MVP-numre. Men hvis man antager, at Chiefs kan stoppe løbet, må man også gå ud fra, at Garoppolo må spille en større rolle.  Garoppolo har vist i den regulære sæson, at han kan have store kampe, og der er en grund til, at han er favorit til at blive MVP efter Mahomes – men han er slet ikke et nær så sikkert bet som Chiefs-quarterbacken.

Men der er flere scenarier, hvor man kan forestille sig, at 49ers vinder, og Garoppolos stats er så som så. Så to Kittle-touchdowns i en lavt scorende kamp, en Von Miller-performance fra Nick Bosa eller måske at Mostert alligevel kan komme i nærheden af sin produktion fra Packers-kampen, kunne betyde, at vi får en Superbowl MVP, der ikke spiller quarterback.

Der er et odds, der hedder, at MVP’en ikke bliver en quarterback til odds 2.67. Men du kan få Mahomes som vinder til odds 2.15. I mine øjne bliver det et spørgsmål om, hvem du tror vinder kampen. Jeg tror som før nævnt ikke, at Chiefs kan vinde kampen, og at en anden spiller end Mahomes kan vinde MVP-trofæet. Med 49ers er flere spillere i spil – selvom Garoppolo stadig vil være favoritten.

Jeg foreslår derfor, at du erstatter en Chiefs-sejr med et spil på Mahomes som MVP – for i mine øjne sker det ene ikke uden det andet, og der er lidt mere værdi at hente på et MVP-trofæ til Mahomes end på en Chiefs-sejr. En 49ers-sejr kan tage mange former, og jeg synes ikke, der er nok værdi i at spille på Jimmy Garoppolo– et bet på andre 49ers spillere kan give god værdi, men det kræver nok mere held end forstand at udpege MVP’en.

Spilforslag: Patrick Mahomes bliver Super Bowl MVP til odds 2.15

 

Hvem vinder kampen?

Det helt store spørgsmål er også det vanskeligste. Jeg tog hul på svaret i forrige afsnit og pegede på Chiefs. Selvom jeg synes, at man lige så godt kan spille på Mahomes som MVP-vinder, som Chiefs som vindere, kommer vi ikke uden om at pege på en vinder af kampen.

Jeg tror, vi får en tæt kamp, hvor ingen af de to hold kommer til at skulle indhente en stor føring. Men skulle denne situation opstå, har jeg langt mere tiltro til Chiefs. Mahomes og resten af holdet beviste i kampen mod Texans, at de aldrig er ude af en kamp. Vi så også holdet komme tilbage i AFC Championship-kampen sidste år mod Patriots. Det største forspring 49ers har indhentet i denne sæson er 16 point mod Cardinals. Hvis det lykkedes for Chiefs at få to hurtige touchdowns på tavlen, ville jeg være bekymret for 49ers. Skulle det modsatte ske for Chiefs, ville det efter min overbevisning ikke være det helt store problem (selvom det selvsagt ikke er ideelt). Der er ikke mange hold, hvor en føring er mindre sikker, end den er mod Chiefs.  Kyle Shanahan var også arkitekten bag Atlanta Falcons-angrebet, da de satte den infamøse 28-3-føring over styr i Super Bowl 51, så der kan måske være nogle dæmoner der – omvendt har Andy Reid også nogle stinkere af samme skuffe på resumeet, så jeg tror alligevel ikke, man skal bruge for meget tid på at tænke i dette spor.

Men jeg gætter på, vi får en kamp, hvor de to hold svarer hinanden igen – lidt som vi så, da Patriots og Eagles mødtes for to år siden. Det kan derfor blive et spørgsmål om, hvem der først laver fejl. Til trods for Andy Reid formentlig er en Hall of Fame-træner, er han notorisk for at have problemer med at administrere timeouts for sit hold – det kunne godt blive et problem i en tæt kamp. På den positive side er Chiefs et hold med mere slutspilserfaring, om end det kun er sidste år, det var med Mahomes som quarterback. Med den føromtalte evne til at indhente føringer, vurderer jeg også, at Chiefs er lidt mere immun over for fejl.

I sidste ende skyldes min vurdering, at Chiefs har ligaens bedste spiller i Patrick Mahomes. Jimmy Garroppolo er ikke i lige så høj grad blevet bedt om at vinde kampene for 49ers – hvis vi ender en i situation i en tæt kamp, hvor de to hold har brug for et stort spil fra deres quarterback, er det Mahomes, jeg stoler mest på. Hermed ikke sagt, at Garroppolo ikke ville kunne lave et stort spil på den helt store scene. Men vi har ikke set meget slutspilsmagi indtil videre – men det betyder ikke, at han ikke er i stand til det.

Det skal ikke forstås som, at Chiefs ikke har andet at byde ind med end Mahomes. Chiefs’ gruppe af wide receivere er formentlig den hurtigste gruppe nogensinde takket være Mecole Hardman og Tyreek Hill, der nyder godt af Mahomes’ stærke arm. Jeg ved ikke, om Hill er den hurtigste receiver nogensinde, men vi har set mange lynhurtige receivere, hvor evnen på banen ikke kunne følge med farten i stængerne. Hill er en All-Pro-receiver, hvilket også er grunden til, at Chiefs har kunnet se gennem fingre med hans opførsel uden for banen, der mildest talt ikke er imponerende. Forsvaret er rimelig middelmådigt og ikke på niveau med 49ers. Det er ikke så slemt, som nogle måske vil gøre det til – og det er blevet bedre i løbet af sæsonen – men det bliver næppe forsvaret, der vinder kampen for Chiefs.

Samtidig med at styrkeforholdet mellem begge hold ser ud til at være rimelig lige, kan vi også glæde os over, at begge hold ser ud til at gå ind til søndagens kamp forholdsvis skadefri – med andre ord er det hele linet op til, at vi får en af de bedre Super Bowls søndag nat.

Spilforslag: Kansas City Chiefs vinder kampen til odds 1.79.

 

Plat eller krone?

Vi slutter i spøg og skæmt-afdelingen, hvor aftenens første store spørgsmål om kampen bliver indledt med plat eller krone. ”Tails never fails” lyder talemåden i Guds eget land, og det var også tilfældet sidste år, hvor det var plat. Historisk set har vi også fået mere plat end krone med 28 gange plat og 25 gange krone.  Udligner statistikken sig eller fortsætter plat sin sejrsgang? Spændingen er næsten uudholdelig…