NFL

Har NFL en MVP i år?

november 1, 2019januar 28th, 2022

Vi er næsten halvvejs gennem NFL-sæsonen, men ingen spiller har indtil videre sat sig på MVP-titlen. Kan en af favoritterne stikke af fra feltet, eller kan en dark horse indhente dem?

 

I sæsonens første uger lignede det, at MVP-titlen endnu engang tilhørte Patrick Mahomes, der havde 10 touchdowns, over 1000 yards og ingen interceptions over sine første tre kampe for Kansas City Chiefs. Herefter dykkede niveauet, mens Mahomes’ ankel drillede, og i kampen mod Denver Broncos måtte han så udgå med en knæskade og missede efterfølgende kampen mod Green Bay Packers sidste weekend. Men Mahomes har allerede trænet efter sin skade og kan ske at være klar til denne weekends kamp mod Vikings – om end de seneste forlydender er, at det er urealistisk. Men ikke desto mindre, ser han ud til snart at være tilbage. Så spørgsmålet er, om han stadig kan nå at vinde MVP-titlen?

Det virker ikke urealistisk, for indtil videre er der ingen spiller, der for alvor har sat sig på titlen. Aaron Rodgers, Russell Wilson, Christian McCaffrey og Tom Brady er alle blandt navnene, der har været nævnt – men er der er nogen af dem, har et tilstrækkeligt forspring over Mahomes?

 

Hvem er Patriots’ MVP?

Normalt plejer MVP ikke alene at være sæsonens bedste spiller, men også at være den spiller, der har været sæsonens største historie. Men i år har sæsonens største historie ikke været en enkelt spiller, men derimod hele New England Patriots’ forsvar. Forsvaret har scoret lige så mange touchdowns, som de har lukket ind – fire styk – og ligner et af de bedste forsvar nogensinde. Senest var det Cleveland Browns, der fik ørerne i maskinen i Foxborough. Det er også den primære grund til, at holdet er 8-0.

Tom Bradys individuelle produktion har ikke været på niveau med hans bedste år – især når man ser på, hvor let et program Patriots har haft. Men omvendt har han heller ikke haft meget at arbejde med i angrebet, hvilket formentlig også er grunden til at Mohamed Sanu blev hentet til holdet. Så længe Patriots er ubesejrede, vil Brady være med i MVP-diskussionen. Jeg tænker dog, at produktionen ikke er på et højt nok niveau til, at den bedste spiller nogensinde kan få sit fjerde MVP-trofæ. Men igen – der er ingen klar kandidat, og skulle Patriots ende 16–0 ville det ikke overraske, hvis blikket igen bliver rettet mod Brady. Brady vandt MVP i 2007 da Patriots havde en ubesejret sæson, mens hans produktion var langt bedre det år – og derudover skulle det heller ikke overraske mig, hvis Patriots taber en kamp over den næste måned.

Men hvis Patriots er så dominerende, kan man så spørge, om ikke en spiller fra holdets forsvar skulle være med i MVP-diskussionen? Sidst en forsvarsspiller fik trofæet, var det Lawrence Taylor i 1986, hvor han havde 20.5 sacks. Jamie Collins har flest sacks fra Patriots med seks, hvilket ikke engang er nok til en plads i top 10 for denne sæson. Det ser bedre ud i forhold til interceptions, hvor Devin McCourty fører ligaen med fem, og Jamie Collins og Stephon Gilmore begge har tre. Problemet er derfor, at der er flere spillere, der deles om interceptions. Og selvom en spiller skulle passere rekorden for 14 interceptions på en sæson – hvilket næppe kommer til at ske – tvivler jeg meget kraftigt på, at det skulle være nok til et MVP-trofæ. Til gengæld virker det meget plausibelt, at Defensive Player of the Year spiller for Patriots – men det er en anden diskussion.

 

Aaron Rodgers kæmper mod Aaron Rodgers

Aaron Rodgers er lige nu Vegas’ favorit til at blive MVP, og hvis man kigger på de seneste par uger, giver det også mening. Især i den forrige kamp mod Oakland Raiders dominerede Rodgers med 429 yards, 5 touchdowns og en perfekt passer rating, hvilket blev fulgt op af 3 touchdowns og 305 yards mod Chiefs. Læg hertil at Packers er 7-1 i en hård division, og at vi har lidt af en feel good-story efter et par skuffende år i Green Bay, og der former sig et MVP-narrativ for Aaron Rodgers.

Produktionen over hele sæsonen har dog ikke været på niveau med det, vi har set i de seneste par uger. I et år, hvor der ikke er en klar MVP-favorit, kan man dog sagtens forestille sig, at der kan ses gennem fingre med dette. Især hvis den seneste produktion holder ved. Wide receiver Davante Adams ser ud til snart at vende tilbage, hvilket måske kan løfte Rodgers’ spil yderligere. Rodgers tidligere yndlings-target havde inden sin skade en meget uproduktiv sæson, men nu hvor Rodgers ser ud til at have fundet formen igen, kan man spekulere i, om de to kan finde kemien igen.

Jeg tænker, at Rodgers godt kan få brug for at få flere touchdowns på tavlen, da han lige nu har kurs mod 32 – her kan Adams hjælpe. Antallet er i og for sig fint nok – Brady vandt sin seneste MVP med 32 touchdowns – men Rodgers’ problem kan blive, at hans sæson vil blive sammenlignet med tidligere sæsoner. Man kan tvivle på, om Rodgers kan få de rå statistikker, der er opsigtsvækkende nok til at blive MVP – når vi tænker på de statistikker Mahomes levede i sidste sæson (5.097 yards og 50 touchdowns), skal der en hel del at imponere på den front.

Rodgers’ nuværende quaerterback-rating er på 106,7, hvilket er mindre end han har haft i tre tidligere sæsoner (heraf de to hvor han vandt MVP). Der er heller ikke en direkte sammenhæng mellem QBR og MVP-titlen – men det kan stadig være en indikator. Den seneste MVP der også havde højeste rating var Matt Ryan i 2016, og inden da skal vi tilbage til netop Aaron Rodgers i 2011, hvor han satte den nuværende rekord med 122.5.

Man kan frygte, om de sidste par uger var en outlier, og at den Aaron Rodgers vi så i starten af sæsonen, er tættere på hans niveau i 2019. Kan Rodgers vinde med en sæson, der ikke er blandt hans bedste statistisk set? Det kan se sådan ud – men han har langt fra en jerngreb om titlen.

Hvor dårligt kan et MVP-hold være?

Ud fra flere parametre har Russel Wilson gang i den bedste sæson i karrieren – og flere har også udpeget ham som NFLs MVP indtil videre i sæsonen. I forhold til touchdowns, yards og quarterback-rating, ser han ud til at kunne sætte personlige rekorder i år. Spørgsmålet kan i så fald blive, hvordan hans numre ser ud sammenlignet med de andre MVP-kandidater. Det er ikke urealistisk, at han kan føre ligaen i alle tre kategorier, men numrene ville stadig være et pænt stykke under Mahomes’ vanvidssæson fra sidste år, og jeg forestiller mig, at blikket rettes væk fra Wilsons stats og i stedet mod hvordan Seattle Seahawks klarer sig.

Det kan efter min mening blive problemet. San Francisco 49 er stadig ubesejrede og fører divisionen, og Seahawks har kun en sejr mere end sidste års NFC-mestre Los Angeles Rams. Det er ikke urealistisk, at Seahawks kan blive overhalet af Rams, hvis de finder formen fra sidste år, og så kan det blive meget svært at argumentere for en MVP, der ikke er med i slutspillet.

Christian McCaffrey er også blevet nævnt som en mulig MVP-kandidat, og den første running back til at vinde prisen siden Adrian Peterson i 2012, hvor Peterson var ni yards fra at slå rekorden for flest rushing yards i en sæson. McCaffrey kan have samme problem som Wilson: at holdets succes mangler. Lige nu ligger Panthers til ikke at komme i slutspillet, og de kan næppe indhente Saints i NFC South – men Vikings kom i slutspillet i 2012 uden at vinde deres division, så der præcedens for at give MVP-trofæet til en spiller på et wildcard-hold. Udover at man kan se McCaffreys betydning for Panthers, når man ser dem spille, er der flere markante statistikker, der understreger den unikke sæson, han har gang i.

Han har grebet 155 bolde i træk (det sidste drop var i hans rookie-sæson), men den afgørende statistik er, at McCaffrey ser ud til at slå Chris Johnsons rekord på 2509 yards from scrimmage. Johnson vandt ikke MVP det år, og man vil være undskyldt, hvis man ikke kunne huske, hvem der havde rekorden. Så selvom det er imponerede, hvordan McCaffrey har båret dette Panthers-hold uden Cam Newton, tænker jeg, at det kan blive vanskeligt at argumentere for en spiller på et middelmådigt hold, der slår en rekord, som der nok var en del, der havde glemt alt om. Man kan også bekymre sig for, hvor McCafffreys statistikker kommer til at se ud, når Cam Newton vender tilbage. Men igen – der er ingen klar kandidat i år, så hvis den tidligere Stanford-stjerne slutter sæsonen med manér og samtidig får den føromtalte rekord, er det ikke urealistisk. En slutspilsplads for Panthers bør dog være en minimumskrav.

En anden spiller, der nævnes, er Deshaun Watson. Det giver på nogle punkter mening. Statistikkerne ser fine ud, og Houston Texans har mulighed for at vinde divisionen på trods af flere skader. Jeg har dog svært ved for alvor at hidse mig op over Watsons MVP-potentiale. Blandingen af gode men ikke sublime statikker og succes i en svag division virker ikke til at være nok – så spørgsmålet er så, hvad der så skulle være grunden til at give trofæet til Watson? Især når en slutspilsplads ikke er en selvfølge for Texans.

Lamar Jackson synes jeg heller ikke har et stærk nok argument i forhold til hans statistikker, på trods af Ravens ser ud til at løbe afsted med divisionstitlen i en pivringe division. Dak Prescotts stærke start på sæsonen ser ud til at have mere at gøre med kvaliteten af de hold, han spillede mod, og jeg tvivler kraftigt på, at han kan melde sig ind i diskussionen igen.

 

Er der en dark horse?

Men med det mudrede MVP-billede, er det oplagt at spørge, om der måske er en MVP, vi har glemt? En spiller der har statistikkerne og sejre til at kunne indlede et run, der sikrer et MVP-trofæ.

Jeg kan ikke lige spotte den spiller, som jeg tror kan ende med at vinde trofæet. Med de mange missede kampe, kan vi godt afskrive Drew Brees – især når Saints også vandt uden ham. Skulle Aaron Donald vinde et MVP-trofæ, ville det have været sidste år, og ikke i år, hvor Rams ikke har set nær då dominerende ud. Donald har indtil videre 5 sacks i denne sæson sammenlignet med 20.5 sidste år, og det ser ud til, at dette kan blive den første gang i tre sæsoner, han ikke vinder Defensive Player of the Year-titlen.

Selvom 49ers er ubesejrede, er Jimmy Garoppolos statistikker slet ikke i nærheden af de bedste spillere i ligaens, så medmindre 49ers slutter sæsonen ubesejrede, er det også svært at se. Og selv hvis det skulle ske, bliver det stadig svært at argumentere for Garoppolo, især hvis Tom Brady har samme 16-0-argument.

Philip Rivers har masser af yards, men Los Angeles Chargers har gravet sig ned i et alt dybt hul, til at jeg tror han kan melde sig ind i diskussionen. Det ville næsten kræve, at Chargers vinder samtlige af deres resterende kampe i denne sæson – og det kommer ikke til at ske. Jared Goff fører faktisk ligaen i yards, men har haft en skidt sæson, og Rams ser i det hele taget ud til at være plagede af en omgang Super Bowl-tømmermænd. Det er ikke til at få øje på en wide receiver der skulle kunne blande sig i diskussionen.

Matthew Stafford har fået en smule MVP-buzz på det seneste, men Lions har et stykke op til Vikings og Packers i divisionen, og Stafford har allerede tabt til Mahomes og på kontroversiel vis tabt til Rodgers – så det virker svært at være helt solgt på Stafford. Kirk Cousins spillede også på et MVP-niveau i ”Kirktober”, men inden da var han rædselsfuld – så jeg ser ham heller ikke som en seriøs kandidat, og jeg forestiller mig, at hans spil finder sit normale niveau igen.

Det er rigtig mange navne, jeg har bragt i spil – hvilket igen illustrerer, hvor uklart MVP-billedet er i år. Jeg synes, det lugter hen ad enten Rodgers eller Mahomes – hvis han kan vende stærkt tilbage fra sin knæskade uden problemer. Muligvis Brady hvis Patriots er ubesejrede. Det bliver svært at finde en spiller i år, der har de statistikker, vi så fra Mahomes sidste år. Så det kommer formentlig til at handle om sejre først, og statistikker kommer så i anden række – hvilket taler til Bradys fordel.

Vi får se, hvad der tæller, når sæsonen er ovre og denne sæsons MVP bliver kåret – for han er derude et sted, også selvom han kan være svær at få øje på lige nu.