NFL

Kyler Murray bliver NFL-draftens joker

marts 1, 2019januar 28th, 2022

Vi ser ud til at gå en NFL-draft i møde uden oplagte stjerner på quarterback-positionen. Men efter at have vendt baseball ryggen, er alles øjne rettet mod Kyler Murray – spørgsmålet er, hvilket hold der tør tage chancen og drafte ham.

Mens 2018-draften bød på quarterbacks som Baker Mayfield, Sam Darnold og Lamar Jackson, der har vist lovende takter i den forgangne sæson, ser næste års draft værre ud. For mens draften har talentfulde defensive-spillere som Ohio States Nick Bosa og Alabamas Quinnen Williams, bliver det mere tvivlsomt, om der en spiller, der kan udfylde den vigtigste position på banen.

New York Giants, Jacksonville Jaguars og muligvis Miami Dolphins lader til at have akut brug for en quarterback, mens et hold som New England Patriots kunne være på udkig efter en spiller, der kan blive finpudset i kulissen, mens Tom Brady har sine sidste sæsoner.

Som vi før har set, er det ikke let at evaluere quarterbacks, hvilket er grunden til, at vi ser høje picks ende som busts, eller ser spillere valgt sent i draften, der ender som stjerner. Det er derfor ikke utænkeligt, kikkerten er sat for det blinde øje, når denne draft vurderes, og at der er en superstjerne, vi aldrig så komme.

Overraskende nok valgte Oregons Justin Hebert at tage et år mere i college, på trods af han af flere var set som favoritten til at være den quarterback, der blev taget først på grund af sin størrelse og mobilitet. Det efterlader nu QB-søgende hold med nogle mere risikable muligheder.

Ohio States Dwayne Haskins forventes af flere draft-eksperter at blive den første QB, der bliver draftet. Haskins er en klassisk pocket-passer, som bliver fremhævet for sit lederskab, intelligens samt sin stærke arm og NFL-kropstype. Haskins har kun et år som starter i college bag sig – men dette er ikke en draft, hvor hold kan være kræsne. Selvom Haskins er en lovende spiller, er han måske ikke den mest interessante spiller – modsat Kyler Murray, der lige nu tiltrækker sig hele NFL-verdenens opmærksomhed.

Murray vælger football

Et af de store spørgsmål har været, om Murray overhovedet ville blive et navn i draften. Oklahoma-quarterbacken vandt Heisman-trofæet i den forgangne college-sæson, men blev sidste år draftet af baseball-holdet Oakland A’s, og forventningen fra Oaklands side var, at Murray ville vende tilbage til klubben, når football-sæsonen var ovre. Oakland nåede at blive nervøse og tilbød Murray en rekord-kontrakt for at få ham til at vælge baseball.

Nervøsiteten viste sig at være med god grund, for efterfølgende annoncerede Murray på Twitter, at hans fokus nu ville være på NFL. Diskussionen har efterfølgende gået på, om det er en god ide, og holdningerne synes at flugte med personlige præferencer, hvor baseball-fans mener, at Murray burde spille baseball, mens football-fans sjovt nok mener, at NFL er en god idé.

Helbredsmæssigt er det naturligvis en bedre idé at spille baseball, mens det er mere uklart, hvad der økonomisk set, er den bedste idé. Der er større kontrakter i baseball (som den seneste kontrakt til Bryce Harper på 330 millioner dollars), men der vil gå mange år endnu, inden Murray vil kunne skrive under på en af disse – hvis der overhovedet er et hold, der til den tid vil tilbyde en sådan kontrakt. Skulle Murray blive valgt i første runde i NFL-draften, vil han kunne få en væsentlig større mængde penge med det samme – og han vil samtidig blive den første spiller nogensinde, der bliver valgt i den første runde i to sportsgrene. Da John Elway i sin tids blev draftet af Colts, brugte han muligheden for at spille baseball som en trussel for at komme til en anden klub – og Murray vil måske kunne gøre det samme, hvis han bliver draftet af et hold, han ikke har lyst til at spille for.

Den største bekymring i forhold til Murray er hans størrelse. Murray er 178 centimer høj, hvilket vil gøre ham til ligaens mindste quarterback. I de sidste 15 år er den eneste quarterback under 185 centimeter, som blev valgt i første runde Johnny Manziel (183 cm) – men der er mange andre grunde end Manziels højde, til at han var et flop. De andre nærmeste sammenligner er Russell Wilson (180 cm), Drew Brees og Baker Mayfield (begge 185 cm), men en ting er højden – Murray er i det hele taget en mindre spiller end de nævnte spillere. Og selvom han naturligvis kan træne sig større, vil han altid være en lille quarterback. Men omvendt er Murray en quarterback der både kan kaste bolden og løbe med bolden, og med den måde NFL har ændret sig, til at quarterbacken er beskyttet som aldrig før, vi han have bedre chance for succes end nogen små spillere før ham.

Der er med andre ord stor usikkerhed om, hvad man kan forventet fra Murray, hvilket også er en af grundene til, at hans beslutning om at vælge NFL er så spændende – både i forhold til draften men også i forhold til hans spil i ligaen. En interessant historie er, at Arizona Cardinals har førstevalget i draften. Efter at klubben har hyret den tidligere Texas Tech-coach Kliff Kingsbury som træner, er spørgsmålet, om Cardinals kunne chokere alle og vælge Murray som den første spiller i draften. Kingsbury forsøgte at rekruttere Murray, da Murray var i high school og sagde inden en kamp mod Oklahoma, at han ville drafte Murray med et førstevalg, hvis han var et NFL-hold. Nu har han så muligheden, men Kingsbury har allerede slået fast, at Josh Rosen er klubbens mand. Jeg ligger ikke alt for meget i dette, da det er hvad man ville forvente, at en træner ville sige. Rosen havde en dårlig rookie-sæson, men det er svært at gennemskue, om problemerne sidste år skyldtes Rosen, trænerne eller resten af holdet. Hvis Cardinals opgiver den tidligere UCLA-quarterback må man forvente, at der er flere hold, der vil stå klar til at få fat i ham.

Quarterbacks fra den nederste hylde

Der er aldrig nogen garanti for at en quarterback giver pote, og resten af draftens quarterbacks er behæftede med en del spørgsmåltegn.  Skulle Josh Rosen virkelig blive tilgængelig, kunne han sagtens vække mere interesse end nogle af de andre navne i draften – om end han ikke helt har nyhedens interesse længere, og sidste sæson performance kan virke bekymrende.

Drew Lock fra Missouri bliver nævnt som en spiller, der kan tænkes at at blive taget i den første runde – som før nævnt kræver det kun et desperat hold, for at en spiller kan stryge til tops i draften. Lock er en spiller, der deler vandene. Han har en stærk arm, mens det kniber med præcisionen. Hans benarbejde og generelle teknik er akavet, men bliver maskeret i det system, de spillede hos Missouri. Derudover har han en tendens til at lave turnovers, når han bliver presset.

Rygterne gik på, at Denver Broncos skulle være interesserede i Lock, men Denver har siden da hentet Joe Flacco. Det udelukker dog ikke, at man vil have en quarterback, der bliver udviklet i kulissen. Når man tænker på hvor meget dårligt spil der har været på QB-positionen hos Broncos, virker det farligt for John Elway at ligge alle sine æg i Drew Locks kurv, hvilket formentlig også er grunden til, at Joe Flacco er hentet ind. Der er godt nok løbet meget vand i åen siden Flacco blev Superbowl MVP, men han er efter alt at dømme stadig den bedste quarterback klubben har haft siden Peyton Manning.

Hvis hold ikke bryder sig om Lock, kan de stort set få den diametralt modsatte quarterback i Will Grier. Griers største styrker er hans præcision, touch og beslutsomhed. Til gengæld er han en smule lille i forhold til hvad man ville ønske fra en quarterback, og hans armstyrke bliver betegnet som middelmådig af forskellige talentspejdere. Han har dog samme højde som Haskins, og er også væsentligt større end Murray.

Derudover blev Grier testet positiv for steroider da han spillede for Florida, hvilket førte til at han skiftede til West Virginia, og hans familie skulle eftersigende også være ”high maintenance personalities”, hvad det så end skulle dække over. Det kan være, at det er fordi hans yngre brødre er internet-celebs og USAToday sammenligner familien med Kardashian-klanen (https://eu.usatoday.com/story/sports/ncaaf/2017/09/13/wvu-qb-will-grier-the-3rd-most-popular-brother-in-his-family/105565490/), hvilket næppe falder i de fleste holds smag – omvendt så vi sidste år med Baker Mayfield, at NFL-hold kan være villige til at se gennem fingre med det meste, hvis de tror, de har fundet deres mand på quarterback-positionen.