Tennis

Kenneth Carlsen: “Wozniacki kan stadig vinde en Grand Slam-turnering”

januar 12, 2019

Når Roger Federer søndag aften spiller sin første kamp ved dette års sæsonfinale på herrernes ATP World Tour sker det mod japanske Kei Nishikori.

Turneringen har tjent som kulmination på sæsonen siden 1970, og Roger Federer er den mest vindende spiller med seks titler – den seneste vundet i 2011. Det er meningen, at turneringen afvikles mellem de otte spillere, som slutter sæsonen øverst på verdensranglisten, men Nishikori lukkede som nummer ni, så hvorfor er han her?

Fordi sæsonfinalen endnu en gang er ramt af skadesbetingede afbud og endda to af slagsen; Rafael Nadal og Juan Martin Del Potro måtte desværre sige fra, hvorfor også amerikanske John Isner er med i London.

De to afbud har ikke overraskende igen åbnet op for en snak omkring tennissæsonen. Er den for lang? Stilles der for store krav?

”Det har været til debat, siden før jeg startede som professionel, og den dukker op hvert år, når der løber afbud ind til Masters-turneringen i Paris eller sæsonfinalen. Hvilket der netop gør hvert år”, siger Kenneth Carlsen til Sportsmagasinet.

Carlsen har på egen krop selv prøvet, hvor hårdt livet kan være på ATP-tour’en, og i forhold til hans tid som aktiv er sæsonen endda blevet kortere – hos damerne på WTA-tour’en endda en del kortere. Ikke desto mindre så man også i forbindelse med deres sæsonfinale, hvordan verdens-etteren Simona Halep måtte melde afbud med skade, og hvordan en spiller som Petra Kvitova var en skygge af sig selv. Men hvad er så løsningen?
 

"Wozniacki er god i januar i Australian Open, men også god, når vi kommer langt hen i sæsonen"

”Jeg synes, de bedste spillere er gode til at tage hånd om deres år. Federer melder afbud til nogle af de mellemstore turneringer for kunne toppe til de større. Caroline Wozniacki er også en af de spillere, som er rigtig god til at holde kadencen. Hun er god i januar i Australian Open, men også god, når vi kommer langt hen i sæsonen – ikke mindst i forhold til mange af de andre, hvor motivationen begynder at dale, og skader måske sætter ind”.

”Men tennis er en meget, meget hård sport, fordi der næsten ikke er nogen 'offseason', og man ser godt nok nogle af de større spillere være på ferie nu, men lige så snart de kommer hjem, starter forberedelsen til Australian Open i januar, så derfor ser man også nogle af topspillerne sørge for at holde ferier i løbet af året”.

En anden mulighed er selvfølgelig at skære endnu mere i tennis-kalenderen, men kan det overhovedet lade sig gøre?

”Det er virkelig svært, for hvor skærer du? Så skal du pludselig fjerne rigtigt mange turneringer”, vurderer Carlsen, der i sin tid som aktiv kunne se ATP-tour’en indføre et krav om, at de spillere, som var kvalificeret via ranglisten til Masters 1000-turneringernem også skulle spille dem.

”Jeg tror, at man dengang skelede til Formel 1, hvor alle jo var med hver eneste gang. Man ville være sikker på, at top-10-spillerne deltog i samtlige Masters 1000 og Grand Slam-turneringer. Forståeligt nok, men behøver de turneringer at strække sig ud over hele året? Det er en god diskussion, men bare rigtig svært at udføre i praksis”, forklarer Kenneth Carlsen, inden han påpeger, at det ikke kun er spillets styrende organer, der er med til at skabe mange kampe.

”Selv med det program, der i øjeblikket, hvor man også kan lægge Davis Cup oveni, opfinder spillerne selv turneringer såsom Laver Cup. Så bruger de tid og kræfter på det. Og har de ikke turneringer, spiller de opvisningskampe rundt omkring, så jeg er ret sikker på, at hvis ATP eller WTA skar flere turneringer væk, ville spillerne opfinde noget selv. Det er selvfølgelig ikke lige så mentalt hårdt som at skulle ud og præstere på tour’en, men ikke desto mindre”, siger Kenneth Carlsen.

Der er også gjort noget for at gøre sæsonen bare lidt mindre strabadserende; der er eksempelvis lagt en uge ekstra ind mellem French Open og Wimbledon, så spillerne kan restituere.

”Går du 10-15 år tilbage, sluttede både WTA og ATP-sæsonen senere, end den gør nu. Men der er ingen tvivl om, at det er en meget hård sport, fordi du skal holde dig på toppen i så lang tid. Så følger en meget kort restitutionstid, inden det hele starter forfra igen. Render man rundt med et fysisk problem af en art, er der stor risiko for at tage det med over i den nye sæson”, fortsætter Kenneth Carlsen.

Men for nu at vende tilbage til en af de førnævnte spillere, som rent faktisk har vist sig god til at håndere en lang sæson, Caroline Wozniacki, så kunne den danske tennisstjerne for nylig løfte sløret for, at hun er ramt af en kronisk gigtsygdom. Hvordan vurderer en tidligere topspiller som Kenneth Carlsen hendes chancer for at holde sig på toppen inden for verdenstennis?
 

LÆS OGSÅ: Thierry Henrys drømmejob har hurtigt forvandlet sig til et mareridt

”Det har hun allerede gjort. Og tager du de rigtigt store spillere som Federer, Djokovic, Nadal, skal man aldrig afskrive dem. Det samme gør sig gældende med Wozniacki. Hun var nede i en bølgedal og kom alligevel tilbage vandt en Grand Slam”, siger han og fortsætter:

”Jeg tror, at hun både kan vinde endnu en Grand Slam og blive nummer ét i verden igen. Har man nogle skader eller sygdom, skal man lige finde ud af, hvordan man håndterer det bedst. Mere generelt er det Wozniackis problem, at når hun har været skadet eller syg, får hun ikke trænet nok hverken fysisk eller tennismæssigt, og en spiller som hende har brug for at træne ordentligt".

"Hvis hun ikke er den bedste til at løbe, den mest udholdende, dén der får sendt flest bolde retur, så ryger hendes tennismæssige niveau, og hvis hun så heller ikke vinder kampe nok, ryger selvtilliden også, og det er to meget vigtige faktorer. De perioder, hvor hun ikke har spillet godt, har oftest været dér, hvor hun ikke har kunnet få trænet nok og spillet nok kampe. Men formår hun at finde en måde, hvor hun kan gøre begge dele og samtidig håndtere sin sygdom, kan hun stadig levere på allerhøjeste niveau”, slutter Kenneth Carlsen.

Sæsonen-finalen i London løber fra søndag d. 11. november til søndag d. 18. november, og du finder hele programmet her