Guide til snooker-væddemål

Snooker er en af de ældste og mest prestigefyldte sportsgrene i Storbritannien, og mange begyndere i sporten bliver forvirrede over reglerne og scoringssystemet.

Derfor sørger vi for, at føre dig gennem det grundlæggende om snooker, så du ved, hvordan du kan spille med selvtilliden i orden på snooker!

Snooker er en fantastisk sport, når du ved, hvordan det bliver spillet. Snooker, der spilles over hele verden, har nogle af de mest farverige og spændende personligheder.

Spillet stammer fra Storbritannien, og det er genopstået i Kina og Fjernøsten. Storbritannien er formentlig stadig sportens hjemland, men snooker er en sport, der vokser støt.

Denne handy guide giver dig den grundlæggende viden, du har brug for, når du vil se og spille på snooker — og måske endda spille en frame (sæt) eller to selv! Vi tager dig gennem snooker regler samt scoringssystemet og de mest populære væddemålsmarkeder, der er tilgængelige på Unibets sportsbook.

Betting guide banner.gif

Snooker regler

Snooker er et spil med to spillere, hvor målet er at potte ballerne i hullerne på bordet. Bordet har en overflade af grøn filt, og spillerne støder med den hvide ball (kaldes også for stødballen) med deres snooker-køer. Målet er at støde de farvede baller ned i hullerne i hjørnerne ved hjælp af din stødball.

Hver enkelt farvede ball på bordet repræsenterer en numerisk værdi. Den spiller, der får flest point i en runde, vinder den ”frame”. En snookerkamp består af en række frames afhængig af turneringen. Nogen kampe er bedst af fem frames, mens finalen i VM i Snooker er bedst af 35 frames.

Spillerne skiftes til at støde med deres kø. Hvis de potter en ball, får de en tur mere. Hvis de rammer ved siden af, kommer deres modstander til bordet.

Som tidligere skrevet har hver ball en numerisk værdi afhængig af dens farve. Disse er som følger:

Værdier på snookerballer

Rød - 1

Gul - 2

Grøn - 3

Brun - 4

Blå - 5

Pink - 6

Sort - 7

Der er 15 røde baller til at starte med i en snooker-kamp, og én af hver af de andre farver. Spillerne skal potte en rød, inden de må gå efter de andre farver. Hvis de derefter potter en farvet ball, skal de gå tilbage til en rød. Dette fortsætter, indtil spilleren vinder eller misser et pot, hvorved modstanderen kommer til bordet og igen starter med rød.

Hvad er et snooker break?

Et snooker break er, når en spiller bruger noget tid på at potte skiftevis røde og farvede baller og får en høj score. Et break på 26 kunne for eksempel opstå ved at en spiller potter rød - sort - rød - sort - rød - blå - rød - gul. Du kan spille på, at spillere laver 100 breaks, hvorved de scorer en runde på over 100 point.

Hvad er snookers?

Det er, når en spiller ikke tror, at man selv kan potte en ball, og derfor prøver at gøre det svært for modstanderen. En spiller kan have besluttet at ”snooke” sin modstander ved for eksempel at sende stødballen bag ved gul. Derefter skal modstanderen navigere rundt om bordet for at ramme en rød. Hvis denne misser en rød og rammer en farvet, er det er fejl, og den første spiller får enten fire point (eller flere hvis ballen rammer en blå, pink eller sort). Hvis stødballen kommer i hullet, er det også en fejl, og modstanderen får fire point samt rådighed over bordet.

Sådan spiller man på snooker

At spille på snooker er en sjov måde at lære sporten at kende og følge nye spillere på. Den mest populære type væddemål i snooker er kampvæddemål. Her spiller du ganske enkelt på, hvem du tror, der vinder kampen. Snooker adskiller sig fra fodbold og hockey, fordi det ikke kan ende uafgjort. Hvis scoren står lige, når den sidste sorte ball går i hullet, spiller de to spillere om en sidste sort ball. Så du satser enten på, at den ene spiller vinder (1), eller at den anden spiller vinder (2).

Snooker handicap-væddemål er også populært, da det udjævner odds, når der er en klar favorit til at vinde. Hvis for eksempel David Gilbert spiller mod Marco Fu, er førstnævnte storfavorit til at vinde. Hvis du satser på, at Gilbert vinder med et handicap på -3,5 frame, vinder du (til et højere odds), hvis Gilbert vinder med fire frames eller mere.

Over/under-væddemålet i snooker er også et populært spil, hvis spillerne tror, at kampen bliver tæt. Hvis for eksempel det er en kamp om bedst af 11, kan du satse på, at der bliver spillet færre end 8,5 frames. Du vinder, hvis kampen slutter, inden det kræver en niende frame.

Snooker kombinationsvæddemål

Der er mange snooker-spillere, det godt kan betale sig at spille på i de store turneringer. Og generelt så vinder favoritterne, da det er en meget individuel sport. Det er ikke som i tennis og badminton, hvor du skal matche din styrke, evner og smidighed i forhold til en anden person. Snooker er langt mere end det, og det er et mentalt spil.

Det betyder, at spillerene kan lave fejl, der koster dem frames eller måske endda kampe, uden at deres modstandere reelt gør noget. Dog er det sådan, at i spillets top er det sjældent, at de bedste spillere laver fejl, hvilket betyder, at der er færre overraskende resultater i snooker end i andre sportsgrene.

Derfor vælger folk som spiller på snooker at bruge kombinationsvæddemål til at øge deres odds ved at spille på favoritterne. Du kan for eksempel godt se, at der i første runde af masters-turneringer er en række favoritter, der spiller mod ikke-rangerende spillere. Deres odds for at vinde er ikke attraktive — måske omkring 1,10 eller 1,20. Derfor kan du bruge et snooker kombinationsvæddemål til at gruppere dine favoritter. Hvis du tror, at fire spillere vinder alle deres kampe, kan du øge dine odds til mere end jævnbyrdige. Selvfølgelig skal alle fire spillere vinde for at vinde væddemålet, så du løber en risiko i jagten på at få et højere odds!

De største snooker-turneringer

Verdensmesterskaberne i snooker er den største konkurrence indenfor sporten, og den finder sted hvert år mellem april og maj. Vinderen kan vinde en andel af den store præmiepulje på omkring 4 millioner kroner, og kun 32 spillere fra hele verden er med i første runde. Turneringen består af lange kampe med bedst af 19 frames i de første kampe i første runde. Det betyder, at kampene foregår over flere sessioner, og de forskellige former og temperamenter er alt sammen en del af underholdningen.

UK Championship er en anden anerkendt turnering med en eftertragtet præmiepulje på cirka 7 millioner kroner. Denne konkurrence, der startede i 1977, finder sted hvert år mellem november og december.

Betydningen af China Open stiger i takt med, at snookers popularitet stiger i landet. Turneringen i Beijing har en præmiepulje på næsten 8,5 millioner kroner, og verdens bedste spillere kommer hertil for at deltage i konkurrencen.

Det er formentlig den mest prestigefyldte turnering, der ikke rangerer i Masters. Det er et af de trofæer, alle snooker-spillere gerne vil vinde mindst én gang i deres karriere. Masters startede i 1975, og der er en præmiepulje på omtrent 5 millioner kroner. Det er ikke en rangerende turnering, men det er almindeligt, at de 16 bedste spillere i verden bliver inviteret til at konkurrere i London. Masters finder sted hvert år i januar.

Snooker live stream

Her hos Unibet sørger vi for, at du har de seneste scorer og resultater indenfor snooker. Og derfor tilbyder vi et snooker live stream i forbindelse med de fleste store turneringer sammen med vores live odds.

Du går altså ikke glip af noget, når du ser og spiller på snooker, da du kan følge live scores under frames, så du er sikker på, at du satser på den rigtige spiller! Vores snooker live stream giver dig også mulighed for at tage hurtige beslutninger om, hvad du skal satse på og hvornår.

Spil på snooker